Београд: Дани Српске у Привредној комори Србије

– Република Српска има највећу робну размјену са Србијом, што довољно говори о потреби за одржавањем скупова двије коморе.  На овај начин могу се створити услови да се сарадња Српске и Србије значајно унаприједи – изјавио је предсједник Привредне коморе Српске Борко Ђурић пред почетак скупа „Дани Српске у Привредној комори Србије“.
– Ово је данас прилика да кажемо шта је неопходно учинити да би се расположиви ресурси ставили у функцију потреба привреде, те како да обезбиједимо виши степен искоришћености тих ресурса – рекао је Ђурић.
Он је додао да с обзиром на то да су Српска и Србија по многим стварима упућене једна на другу не види ниједан оправдан разлог да се не учини више на том плану, што би довело до далеко бољих резултата.
– Добро је што се у посљедње вријеме и политички фактор одважио да призна да је неопходно урадити квалитетне путне комуникације како бисмо обезбиједили квалитетнији проток робе, људи и капитала – рекао је Ђурић.
Директор сектора за економске односе са иностранством Привредне коморе Србије Ненад Ђурђевић истакао је да је значај овог скупа велики, јер је успио да окупи преко 80 компанија из Србије које ће се на овај начин упознати са потенцијалима општина у источном дијелу Републике Српске.
– Видјећемо колико те компаније могу бити присутне у тим општинама, односно, да ли могу да направе неке послове у тим општинама – рекао је Ђурђевић.
Он је додао да је Привредна комора Србије успјела да анимира значајне институције државе Србије, како би направили синергију и видјели да ли би компаније које препознају свој интерес да раде у том дијелу Српске и БиХ могле да добију одређена средства или подстицај као гаранцију за њихов рад.
– Србија према Републици Српској има суфицит у 2016. години у размени која укупно износи 600 милиона евра. Суфицит је на страни Србије, размена је повећана за седам одсто и једноставно постоји потреба и у Српској и у БиХ да се тај дисбаланс промени – навео је Ђурђевић.
Он је прецизирао да се 400 милиона из Србије извози у Српску, док се 200 милиона увози, што је значајна разлика.
Према његовим ријечима, проблем економија Српске и Србије је тај што су окренуте ка сличним производима, пољопривреди, хемијској индустрији, кондиторској индустрији, те да је за промену дисбаланса у размјени, потребна другачија парадигма економског раста.
– Привредна комора Србије ради на томе и покушава да повеже економије земаља западног Балкана, не само Републике Српске, БиХ и Србије. Ако би неки од ових пројеката колега из општина источне Српске уродили плодом, корак по корак можемо доћи до смањивања тог дисбаланса – рекао је Ђурђевић.
Он је додао да постоје велики потенцијали у тим општинама, као и могућност да се преко њих снабдијева тржиште и у Федерацији БиХ и у Хрватској, те да сматра да ти потенцијали нису искоришћени.
– Те општине су биле окренуте већином ка Србији, и ми кроз ову нашу активност хоћемо да представимо чињеницу да Сарајево са пола милиона становника има потребу за прехрамбеним производима, што би требале искористити, нарочито општине које су ближе Сарајеву – рекао је Ђурђевић.
Он је додао да је Србија због чињенице да српски народ живи са обје стране Дрине посебну пажњу усмјерила на општине у Српској и да су организовали да се данас посебно представи пројекат Подриње.
На скупу у Београду инвестиционе потенцијале представиће Власеница, Зворник, Соколац, Хан Пијесак, Милић, Источна Илиџа, Пале, Источни Стари Град и Источно Ново Сарајево.

Извор: Привредна комора РС