Бијељина: Локалне заједнице стварају привредни амбијент

Како локалне заједнице могу допринијети побољшању економских услова и отклонити поједине препреке за привредни раст, биле су теме су данашње конференције „Улога локалних заједница у економском развоју БиХ“, која је у организацији Мисије ОЕБС-а у БИХ и амбасаде Савезне Републике Њемачке у Сарајеву, одржана јуче у Бијељини.
Конференцију су отворили амбасадор Савезне Републике Њемачке у БиХ Кристиан Хелбах, шеф Мисије OEBS-a у БиХ, амбасадор Џонатан Мур и градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
Поред  бројних начелника и градоначелника, на Конференцији су учествовали и неки од најуспјешнијих привредника БиХ и Србије. Они су руководству локалних заједница указали на начине како да најефикасније допринесу стварању повољног пословног окружења и на тај начин повећају привредну активност у својим срединама.
Отварајући Конференцију, амбасадор Мур је истакао да сви нивои власти имају битну улогу у стварању услова неопходних за економски развој, али је нагаласак прије свега на социјалној и политичкој стабилности и окружењу ослобођеном од корупције.
Градоначелник Мићић је истакао да улога једница локлне самоуправе није пресудна у економском развоју, али је изузетно битна.
-У Бијељини непрестано радимо на побољшању пословног амбијента, а сертификат BFC SEE (Business Friendly Certification South East Europe – BFCSEE)  који  посједујемо, представља  потврду да Градска управа нуди инвеститорима услуге високог квалитета, које олакшавају њихово пословање – нагласио је Мићић.
Из ОЕБС-а су најавили да ће, заједно са Представништвом њемачке привреде у БиХ, овог љета покренути пројекат запошљавања и стручног оспособљавања, у сарадњи са локалним властима и средњим школама. У пројекту ће учествовати припадници различитих националности, а циљ је да се кроз економски развој оствари процес помирења.