Нови Град: Пријава за пореске олакшице могућа до 30.јуна

Из Подручне јединице Пореске управе Републике Српске у Новом Граду позвали су пореске обвезнике који обављају производну дјелатност да искористе законско право и у што краћем року поднесу захтјев за остваривање права на примјену ниже пореске стопе од 10 одсто од прописане за непокретности у којима се непосредно обавља производна дјелатност.
Начелник Подручне јединице Пореске управе у Новом Граду Гордана Стојаковић је навела да је рок за подношење пријаве за умањење пореске обвезнице, такозване ЗОПН пријаве, истекао у понедјељак, 13. јуна, али да порески обвезници, односно привредници који послују на подручју општине чија је основна дјелатност производна, још могу поднијети приговоре на рачуне.
– Рачуни за такве пореске обвезнике нису одштампани и подијељени и користим ову прилику да их позовем да у што краћем року, то јест до 30. јуна, када истиче задњи рок за плаћање прве рате, испоштују обавезу уплате својих аконтација или дођу у Пореску управу и поднесу пореску пријаву – додала је Стојаковићева.
Према њеним ријечима позивом су обухваћени порески обвезници који су пријавили пословне просторе у којима обављају производну дјелатност и складишне просторе, али који се искључиво користе за ту дјелатност, да поднесу пореске пријаве, којима би остварили олакшицу у вези са законом и општинском одлуком.
До сада су у овој општини захтјев за ову врсту олакшице поднијела два привредника.
Она је објаснила да је 1. јануара ове године ступио на снагу нови Закон о порезу на непокретности, а с тим у вези била је обавеза општине Нови Град да прихвати стопу која је предложена законом и да прихвати алтернативу да ли ће своје обвезнике ослободити стопе од 20 одсто, односно примијенити на такве стопу од 10 одсто, јер је тако закон предвидио.
Више од 300 обвезника је пријавило овакву врсту дјелатности на подручју општине Нови Град.
-Обвезницима који су уплатили своју доспјелу рату ће бити омогућене олакшице кроз приговор, јер ће се умањити коначна обавеза, па ће разлику платити до 30. Септембра – каже Стојаковићева.
Пореска стопа за опорезивање непокретности на подручју општине Нови Град остаје иста као и прошле године и износи 0,20 одсто, одлучено је почетком године на сједници Скупштине општине.
Одлуком коју је подржао локални парламент предвиђено је да стопа пореза за непокретности у којим се обавља привредна дјелатност износи 10 одсто.
Обвезник на чијим непокретностима је причињена штета од природних катастрофа може бити ослобођен плаћања пореза о чему посебну одлуку доноси Скупштина општине.
Скупштина општине је усвојила и одлуку о ослобађању плаћања пореза на непокретности за обављање дефицитарне производно-занатске дјелатности.

Извор: СРНА