Бијељина: Почела производња дијелова за возила Тесла

У њемачкој фабрици Pass, која послује у Семберији, почела је производња дијелова за свјетски познати бренд возила Тесла, те би они већ за седам дана требало да крену према Берлину, гдје ће бити вршена њихова монтажа.

То је за Независне новине јуче потврдио Радо Малетић, директор ове фабрике, у којој се увелико захуктавају са производњом дијелова за Теслу.

– Треба нам мало времена, у питању је роботска машина. Почели смо са производњом, рачунамо да ћемо за неких седам дана имати комплетиране производе како бисмо их достављали купцу у Берлин – рекао је Малетић.

Како додаје, код њих су још Кинези, који са радницима фабрике Pass усавршавају детаље, те би ускоро требало да се врате у Кину, док домаће снаге преузимају задатке.

Ова фабрика, према Малетићевим ријечима, тренутно запошљава око 1.100 радника, а у потрази су и за додатном радном снагом.

– Имамо проблем који се односи на струку. Треба нам више добрих инжењера и радимо на томе да их упослимо – нагласио је Малетић.

Pass, иначе, осим за Теслу, ради дијелове и за Porsche, Jaguar, Volkswagen, Audi, Volvo, Mercedes и бројне друге свјетски познате брендове.

Када је ријеч о производњи дијелова за Теслу, у Pass је стигла машина вриједна непуних 1,4 мил ЕУР (око 2,7 мил КМ).

– Нијемац је купио ту машину и довезао је у Бијељину. Она прави разне врсте производа, укључујући и цјевчице – испричао је раније Малетић.

Славица Марковић, директорица Подручне привредне коморе Бијељина, каже да је производња дијелова за Теслу значајна не само за овај град, него и за Републику Српску и за БиХ.

– То је свакако једна позитивна прича и планирам да посјетим компанију Pass. У сваком случају, то је и те како значајно да Нијемци виде да и код нас може добро да се послује – нагласила је Марковић за Независне новине.

Из Градске управе Бијељина раније су казали да Pass, који производи аутомобилске дијелове за страно тржиште, у тој области остварује значајне пословне успјехе.

– Град Бијељина у оквиру својих надлежности сваком инвеститору излази у сусрет колико год је то могуће, имамо спремне пословне зоне, на одличном смо геостратешком положају – рекао је раније градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Извор: ba.ekapija.com