Бијељина: Принос кукуруза и до осам тона

Вријеме је послужило пољопривреднике током бербе кукуруза у Семберији а принос је од 3,5 до четири тоне на парцелама гдје се појавила болест црвенило кукуруза, до осам тона на парцелама ближе ријекама Дрини и Сави, рекао је Срни предсједник Удружења пољопривредника “Села Семберије” Бошко Радић.
“Са приносом од шест тона произвођач тек покрива трошкове производње кукуруза са властитом механизацијом”, навео је он.

Радић каже да је квалитет кукуруза у Семберији просјечан, а откупна цијена овогодишњег рода 300 КМ по тони, уз оцјену да је то сувише мало да се покрију трошкови производње.

Овај семберски пољопривредник произвео је кукуруз на 10 хектара, род је 4,5 тона и није тиме задовољан, али нада се да ће након тешких година због рата у Украјини и временских непогода доћи и боље вријеме за аграр.

Према ријечима Радића, Влада Републике Српске и ресорно министарство за производњу кукуруза обезбјеђују произвођачима регресирано гориво и значајан проценат трошкова за осигурање усјева.

“Ми у удружењу већ годинама осигуравамо усјеве и сваке се године тај број повећава, јер уз подршку Министарства и Аграрног фонда града за пољопривредника остане да плати 20 до 30 одсто цијене за осигурање усјева”, навео је он.

Радић додаје да је и потрошња кукуруза значајно мања због појаве болести афричке куге свиња која је десетковала сточни фонд.

Према његовим ријечима, домаћини у Семберији продају кукуруз јер немају гдје да га лагере и чекају евентуално бољу цијену, а цијена свих житарица је лоша.

Извор: СРНА