Бијељина: Семберија предводник у производњи меса

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић изјавио је да је Семберски сајам меса и рибе најбољи показатељ да Семберија води у производњи меса, прије свега, али и осталих животних намирница.
Митровић је навео да су људи овдје упорни – суочили су се и са пандемијом вируса корона и многим каснијим промјенама, али су опстали и показали да су производња, прерада и потрошња веома битни.

“Имали смо и афричку кугу и много проблема, а људи се ипак боре и у овим тешким временима уз помоћ Владе Републике Српске излазе на крај са тим потешкоћама”, изјавио је Митровић новинарима у Дворовима код Бијељине гдје је данас отоврена овај сајам.

Он је напоменуо да Семберија има капацитете и производње и добре прераде, а да домаћи производи имају квалитет којим може да се диви ЕУ.

Помоћник министра за пољопривреду и прехрамбену индустрију Републике Српске Саша Лалић рекао је да Министарство из године у годину акценат ставља на овакве сајмове, који су важни за увезивање произвођача и комплетног сектора.

“Ове године дајемо значајнију подршку свим секторима, између осталог, и оваквим манифестацијама. Ми смо око 30 локалних заједница суфинансирали за овакве и сличне манифестације”, рекао је Лалић и изразио задовољство што данас види велики број излагача из Републике Српске и ФБиХ.

Лалић је нагласио да су времена изазовна и тешка, те подсјетио да је пољопривреду ове године задесила и афричка куга свиња, а да је Министарство дало значајну подршку пољопривредним произвођачима и наставља са мјерама помоћи.

“Сљедеће седмице, а можда и данас, пољопривредницима ће бити уплаћена додатна два милиона – за оне субјекте који су имали штету до 3.000 КМ”, рекао је Лалић и напоменуо да ће тиме бити обештећени произвођачи из малих локалних заједница, али и неких 170 произвођача са подручја Бијељине”.

Лалић је навео да Министарство иде у два правца – одржавање стабилности прехрамбене индустрије, те у инвестиционе циклусе, напомињући да домаћи произвођачи, ма како велики да су, не могу опстати и бити конкурентни без улагања у инфраструктуру и у капацитете.

Директор Сембреског сајма меса и рибе Славко Ђерић рекао је да је месо које је данас изложено на Сајму прегледано и има издате ветеринарске потврде, те истакао да људи у Републици Српској не треба да брину јер ће производња меса бити успјешна и у наредној години.

“Циљ Сајма је промоција домаћих производа, Семберије и свих осталих региона. Семберија може да привуче инвеститоре, али и потрошаче да купују домаћу робу”, рекао је Ђерић, који се обратио у име домаћина – компаније “Глобус”.

Седми семберски сајам меса и рибе, уз учешће шездесетак излагача, одржава се данас и сутра на платоу испред компаније “Глобус” у Дворовима.

Извор: СРНА