Нови Град: Завршена јесења сјетва

На подручју приједорске регије завршена је јесења сјетва стрних жита коју су пратиле повољне временске прилике.
Стручни сарадник у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Душко Комненовић рекао је Срни да је током јесење сјетве било довољно падавина за клијање и ницање усјева.

“У задњих неколико година имамо топле јесени па је сјетва и ове године обављана у продуженом року”, рекао је он.

Комненовић је навео да је на парцелама гдје су стрна жива посијана у препорученом општималном року прерасла.

“Пољопривредници треба да редовно обилазе парцеле и прате стање те да провјере да ли има напада штеточина и глодара”, објаснио је он.

Како је он објаснио, струка препоручује да су оптимални рокови за јесењу сјетву стрних жита 5-25. октобра али се у пракси показало да такви усјеви имају више проблема у прољеће.

Комненовић каже да су на подручју приједорске регије стрна жита заступљена на око 2.500 хектара.

“Тачне податке ћемо имати у фебруару и марту кад почне обнављање података у АПИФ-у. Надам се да се површине под стрним житима неће смањити. Пољопривредници су калкулисали због лошијег приноса и квалитета стрних жита али очекујем да ће се, уз подстицаје ресорног министарства задржати ниво производње житарица”, рекао је он.

Комненовић каже да је приједорски Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди у Драксенићу поставио оглед стрних жита на површини 1,5 хектара.

“Заступљено је 55 хибрида пшенице, јечма и тритикалеа”, рекао је он.

Извор: СРНА