Љубиње: “Кока продукт” годишње произведе око 250.000 кока носиља и 50 милиона конзумних јаја

На подручју општине Љубиње око 25 до 30 перадара, односно мањих произвођача, годишње произведу око 50.000 кока носиља, а за љубињску привреду веома је значајан велики произвођач “Кока продукт”, која годишње произведе око 250.000 кока носиља и 50 милиона конзумних јаја, речено је Срни у општинском Одјељењу за привреду.
Из општине су навели да бројни перадари живе искључиво од овог посла, који многима представља и извор додатних прихода.

“Производња се одвија тако што се једнодневни пилићи купе у инкубаторској станици у Љубињу, узгајају се четири до пет мјесеци и даље се врши продаја”, рекли су у општини и додали да љубињски перадари своје производе углавном пласирају на тржиште Федерације БиХ.

Љубињски пољопривредни произвођач Синиша Шушић рекао је да годишње произведе око 20.000 кока носиља, односно пиленки, те да од тог посла може добро да се живи, али је потребан упоран рад и труд.

Шушић је навео да његова породица искључиво живи од овог посла, да сам производи сточну храну у сопственој мјешаони, а сировину набавља из Брчког и Зворника.

Он је додао да је ове године ситуација са производњом повољнија него прошле године, будући да је нижа цијена сточне хране.

Власник фирме “Кока продукт” из Љубиња Душан Кољибабић рекао је Срни да се ова фирма бави производњом конзумних јаја, одгојем кока носиља, као и производњом сточне хране.

Он је навео да годишње произведу око 50 милиона конзумних јаја, кока носиља произведу од 200.000 до 300.000 годишње, а запошљавају око 50 радника.

Кољибабић је рекао да ова фирма редовно измирује обавезе према држави и радницима, да су једна од ријетких производних фирми која опстаје, те да добијају и одређене подстицаје.

“Наше производе пласирамо у највећој мјери на тржиште БиХ, као и у Црну Гору и Србију. Кад је ријеч о цијенама, у посљедње вријеме је дошло до пада финалног производа, а раста цијене сточне хране и трошкова, па је то заустављено. Углавном, промјењива је ситуација, а тренутно је таква да можемо да опстанемо”, рекао је Кољибабић.

Он је навео да је предуслов за успјешно пословање унутрашња организација, док проблем у пословању представља нелојална конкуренција.

Кољибабић је рекао да вјерују у будућност перадарства, због чега сваке године и улажу у производњу, те изразио наду да ће млади људи пронаћи себе и у овој производњи, али и било којој другој.

Извор: СРНА