Брод: Цвјета производња корнишона и паприке

brod kornisoni

Производња краставаца корнишона, а од ове године и паприке, као сигуран приход, све више привлачи бродске пољопривреднике да се баве узгојем овог поврћа. За овим врстама поврћа постоји велика потражња на домаћем, али посебно на иностраном тржишту.
Управо на тај начин фирма „Агрона“ у сарадњи са Општином Брод, омогућила је да незапослене особе, као и све друге особе које желе остварити зараду, започну властити породични посао.
Томислав Јовичић из села Винска, и ове године се заједно са својом породицом одлучио на производњу краставаца корнишона и то на 2, 5 дунума земље.
Прошле године имали су 1 дунум засађених корнишона са приносом од око 6.7 т. Надају се да ће ова година бити још успјешнија. Јовичићи кажу како посла има, али они су вриједни, желе радити и ништа им није тешко, а посебно када се за свој рад може зарадити.
Као координатор фирме „Агрона“ на подручју наше општине, Томислав истиче да ове године креће и садња паприка и то на 29 дунуама земље. Он тврди да је откуп загарантован, сигурне цијене, а од свега тога најзначајније је сигурна добит.
Миле Дуроњић из села Врела Доња осим производње корнишона, од ове године производиће и паприку. Каже да је веома задовољан како је прошла сезона протекла, тако да се одлучио и на садњу паприке. Ове године су проширили производњу кратсваца корнишона на дунум и по, а паприке су засадили 5 дунума.
Он додаје да је процедура једнака као и са производњом краставаца корнишона, потребни су само воља и рад. Заједно са породицом се брине да све буде извршено на вријеме, али кад им је потребно, помогну им и комшије.
„Општина Брод је и прошле године учествовала у производњи корнишона са 19 произвођача, а ове године је број произвођача знатно повећан. 71 уговор је потписан у вези са прозводњом краставаца корнишона, на 49 дунума, док је 8 потпсника уговора у вези са производњом паприка, на 29 дунума. То нам је показатељ да је интересовање у Броду велико, а надам се да ће се сљедеће године број још значајније повећати“, рекао је начелник општине Брод Илија Јовичић
Јовичић је додао да су произвођачи били веома задовољни сарадњом са фирмом „Агрона“ и да су све своје обавезе извршавали на вријеме, те да је управо то један од разлога проширења производње као и проширења производње других врста поврћа, као што је паприка.
Он истиче да је Општина Брод прошле године дала пољопривредницима у закуп 275 ха , а ове године још 100 ха пољопривредног земљишта.
Извор: Општина Брод