Челинац: Исплаћени подстицаји пољопривредницима

Општина Челинац исплатила је подстицај за 34 пољопривредна произвођача који су поднијели захтјев за премију за производњу меркантилне пшенице у 2023. години. Услов је био да је извршена јесења сјетва пшенице на минимално једном хектару површине и да је извршена пријава сјетве у Регистру пољопривредних газдинстава у АПИФ-у. Пољопривредници су остварили подстицај у износу од 120 КМ по хектару засијане површине.

Овај вид производње подржава и ресорно министарство износом од 500 КМ по хектару, што ће свакако олакшати производњу пшенице и стимулисати пољопривреднике да се одлуче на сјетву овог стрног жита.
Осим тога, за новорођену дјецу родитеља који имају регистровано пољопривредно газдинство, од Министарства је обезбијеђено по 1.000 КМ, а захтјеви се попуњавају уз помоћ општинске службе за пољопривреду.
Ресорно министарство и општина Челинац издвојиће и ове године значајна средства за капитална улагања, првенствено за механизацију, за коју је ове године поднесен рекордан број захтјева.
У наредном периоду општина ће наставити са исплатом средстава пољопривредним произвођачима, а све у складу са програмом који је усвојила Скупштина општине. Подсјећамо, средства планирана за помоћ пољопривреди и предузетништву у 2023. години износе 115.000,00 КМ.

Извор: Општина Челинац