Фоча: „Златни сир“ освојио Београђане

“Златни сир” са фарме “Златни бор” из истоименог села на платоу кањона Таре у општини Фоча освојио је другу награду на Четвртом балканском фестивалу сира који је одржан протеклог викенда у Београду.
Више хиљада посјетилаца фестивала имало је прилику да проба око 100 аутохтоних врста сира са Балкана и Медитерана, а у мноштву различитих укуса одлично су оцијенили “златни сир”- фочански екстра тврди сир стар 18 мјесеци, прављен по алпском рецепту старом два вијека.
Један од двојице власника фарме “Златни бор” Предраг Џокић каже да је ово било прво излагање “златног сира” ван граница БиХ.
– Презадовољни смо реакцијама посјетилаца фестивала који су се одушевили укусом овог сира. Прво мјесто освојио је Ливањски сир, тако да је ово била двострука побједа БиХ – рекао је Џокић.
Он је додао да је Београд огромно тржиште и да посјетиоци фестивала нису питали за цијену “златног сира”, али да ова фарма која тренутно има 30 музних грла и 20 јуница, још ради са пробним капацитетима који не могу да подмире ни потребе тржишта у БиХ.
– Постојимо тек двије и по године, а за проширење капацитета потребно нам је много више коопераната, као и већа подршка општине и ресорног министарства Републике Српске – навео је Џокић.
За потребе тржишта у Србији ова фарма настоји да, у сарадњи са пословним партнерима, покрене производњу “златног сира” на Златибору.
На балканском фестивалу сира могли су се пробати и купити димљени и роловани козји и крављи сиреви у дјевичанском уљу, у листу кестена или храстовој кори, са смоквама, урмама, орасима, маслинама, сремушем.
Посјетиоци су имали прилику да дегустирају и качкаваљ, фета сир, трапист, пиротски сир, ливањски, купрешки и многе друге врсте сира из Србије, БиХ, Црне Горе, Хрватске, Италије и Македоније.

Извор: СРНА