Градишка: Одржани Дани воћа

У оквиру манифестације „Градишка јесен 2016“ у Горњим Подградцима одржани су Дани воћа „Поткозарје 2016“ које организује ова мјесна заједница и локално Удружење воћара.
Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, изразио је задовољство поводом одржавања ове традиционалне изложбе воћа, али и забринутост због чињенице да је ова 2016. година била прилично тешка за воћарство наше општине јер је изузетно јак мраз 26. априла десетковао у великом дијелу воћарску производњу.
Латиновић је истакао да и када воће добро роди и када воћари имају добру годину постоји проблем са пласманом и наплатом производа.
– Морамо се потрудити, на нивоу локалне заједнице и Владе Републике, да се обезбиједи стабилан и континуирани откуп воћа. Једно од рјешења је и да покушамо правити воћарске задруге, кластере и да подижемо прерађивачке капацитете и сушаре како би се воће могло продавати по вишеструкој вриједности – рекао је Латиновић.
Када су у питању прерађивачки капацитети, као свјетао примјер, Латиновић је навео привредника Милу Панића који је у Горњим Подградцима покренуо произодњу сока од различитих врста воћа.

Извор: Општина Градишка