Иновативна храна за пчеле

У жељи да домаћим пчеларима понуде најквалитетнију храну за пчеле, прије девет година у Билећи је почело са радом предузеће „BKV group“ доо. Почетак је био тежак. Производња је покренута 2011. у скромном производном простору од 200 м2, са малим капацитетима, али са јасном визијом развоја.

“У Босни и Херцеговини имамо велику конкуренцију. Свако удружење пчелара производи храну за пчеле, али то је углавном конвенционални програм. Ми смо одлучили понудити нешто ново, квалитетније и опредијелили смо се за херба и органски програм. Иновација је да се храни за пчеле (погаче и сирупи) додају природни састојци као што су мјешавине екстракта љековитог биља и етерична уља који су органски цертификовани и сакупљени са подручја Херцеговине. Они су препуни минерала и витамина који пчелама дају већу виталност, отпорност на болести и пчеле су активније и сакупљају више меда. Финални производ је истовремено и храна и лијек за пчеле. Домаћи пчелари врло мало користе ове производе, прије свега јер немају довољно информација о њивом квалитету, али и због нешто више цијене. Наш квалитет су, међутим, препознали купци у иностранству и сада 99% производње извозимо на тржиште Француске, Њемачке, Шпаније, Пољске, Бугарске, Хрватске, Албаније и Црне Горе”, кажу у овој компанији. Производне машине у почетку су биле полуаутоматске, радило се готово мануелно, што је утицало на квалитет производа. Серије су биле неуједначене и квалитет је у великој мјери зависио од радне снаге. Било је неопходно купити савремене машине и адаптирати производни погон за шта су требала одређена улагања. Рјешење је стигло са првим јавним позивом за грант средства из C2C фонда.

bkv-group2-2   bkv-group2-3 bkv-group2-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Средства из овог фонда искористили смо за адаптацију постојећег пословног простора и набавку аутоматске линије за производњу тзв. погача – хране за пчеле. Укупна вриједност пројекта је 77.646,46 КМ. Наше учешће је 50% или 38.823,23 КМ, а још толико обезбијеђено је кроз Challenge фонд. Машина која је купљена захваљујући пројекту, за 100% је повећала квалитет производа, капацитет производње, смањили смо трошкове, уједначили квалитет серија, и ојачали конкурентност, истичу у BKV гроуп.

Истовремено, повећан је откуп љековитог биља што је утицало и на активније учешће коопераната, а запослен је и један нови радник, па ова фирма сада има пет запослених.

Захвални су пројекту без чије подршке би тешко направили пословни искорак.

Преузето са: https://c2c.ba/bs/press/do-poslovnog-iskoraka-uz-nasu-podrsku/20