Бања Лука: Скоро 11.000 привредника се пријавило за исплате априлских минималаца

Према подацима Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, до 2. јуна је Пореској управи Републике Српске достављено 10.864 обрађених пријава привредних субјеката којима је забрањен рад или су потпуно престали са радом у априлу и који по том основу остварују право на најнижу плату и припадајуће доприносе за мјесец април.
Службеници свих ресорних министарства у Влади Републике Српске, у оквиру својих надлежности, су укључени у обраду пријава, те Пореској управи Републике Српске достављају спискове пријављених привредних субјеката, којима је било забрањено обављање дјелатности или су престајали са радом у априлу. Обрађени подаци из Пореске управе Републике Српске се просљеђују Министарству финансија Републике Српске, након чега се врши уплата средстава на рачуне радника, за које су послодавци поднијели захтјеве.
Осим привредних субјеката из ове категорије, финансијску помоћ из Компензационог фонда ће, када буду дефинисани услови посебном Уредбом, добити и правна лица и предузетници који нису обустављали рад у априлу, али су пословали са смањеним обимом као посљедица дјеловања пандемије изазване вурусом корона.
Министарство привреде и предузетништва Републике Српске позива још једном сва правна лица и предузетнике, који су се претходно пријавили на списак за додјелу средстава за мјесец април, да се пријаве и Пореској управи Републике Српске прије 10. јуна, јер након тога губе право на исплату најниже плате и уплату припадајућих доприноса за април 2020. године.

Извор: ba.ekapija.com