Источно Сарајевo: Јачи капацитети за припрему и провођење развојних пројеката

Још 20 представника локалних заједница, локалних развојних агенција и других локалних организација са подручја Источног Сарајева стекло је потребна знања и вјештине за успјешно управљање пројектним циклусом.

Обуку у области идентификације, припреме и провођења развојних пројеката организовала је у протекла четири дана Развојна агенција Републике Српске у сарадњи са Градом Источно Сарајево и Развојном агенцијом града Источно Сарајево.

Ово је пети пут да Развојна агенција Републике Српске проводи ову обукуна подручју Источног Сарајева. У претходна четири циклуса обуку је успјешно завршило 65 полазника.

“Развојна агенција Републике Српске радила је пуно на јачању капацитета локалних управа у Српској и до сада су реализована 33 циклуса обуке, а око 600 полазника из 55 јединица локалне самоуправе је прошло обуку”, истакао је представник РАРС Марко Какућа.

Он је додао да је 38 пројеката, на којима се радило током обука, обезбиједило суфинансирање са око 15 милиона КМ. Истакао је и да је Развојна агенција Републике Српске претходне године за ову активност добила награду Европског удружења регионалних развојних агенција за допринос и јачању сарадње са локалним управама и јачању њихових капацитета.

Директор Градске развојне агенције Младенка Пандуревић рекла је да је ова обука прилика за јачање капацитета у јединицама локалне самоуправе и свим њиховим организацијама, односно јавним установама и предузећима.

„Ове године је било посебно велико интересовање за ову обуку, тако да је планирано да у току године буде организована још једна едукација за оне који нису могли бити обухваћени. Градска развојна агенција је ту да свим представницима институција, организација са подручја Источног Сарајева пружи техничку подршку у смислу израде њихових пројектних апликација и у току саме имплементације”, појаснила је Пандуревићева.

Један од полазника обуке Младен Самарџић, вршилац дужности директора Парка природе “Требевић”, рекао је да ће ова едукација допринијети извршавању и унапређењу пословног плана Парка, те изразио наду да ће допринијети развоју туризма и заштити животне средине.