Источно Сарајево: Омогућити образовање кадрова за ИТ сектор

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић разговарао је у петак са руководиоцем Филијале Источно Сарајево Завода за запошљавање РС Бранком Короманом, представницима Електротехничког факултета у Источном Сарајеву и Бит алијансе о могућностима увођења програма за преквалификацију и доквалификацију из области информатике, односно, једногодишњег програма цјеложивотног учења, који би био организован на ЕТФ-у, а који би полазницима омогућио брзо запошљавање у фирмама које се баве информационим технологијама.
Градоначелник Источног Сарајева рекао је да је приликом посјете ЕТФ-у сазнао за покушаје увођења студијског програма који би у краћем времену омогућио школовање кадрова неопходних IT сектору, односно, конкретним фирмама које би сарађивале у програму.
– Иако образовање није у нашој изричитој надлежности, желио сам да се Град Источно Сарајево укључи у ове активности. Универзитет и сви факултети појединачно веома су нам важни. Сматрамо да ЕТФ из Источног Сарајева ужива велики углед и производи квалитетан кадар који, брже него у другим областима, може пронаћи запослење – рекао је Вуковић.
– Цијенећи значај овог факултета, али и због великог проблема који имамо-а то је незапосленост-сматрамо да је неопходно да се пронађе начин да се организује овај студијски програм, односно програм преквалификације или доквалификације. Знамо да су кадрови из области информатике веома тражени свугдје у свијету и да добро зарађују, било би ово од велике користи, како за студенте/полазнике, тако и за све нас – истакао је Вуковић и нагласио да је за Град Источно Сарајево приоритет запошљавање тих кадрова у фирмама које имају сједиште на подручју нашег града.
– Ми сматрамо да само под тим условом ове активности имају смисла. Зашто би ми помагали преквалификацију и доквалификацију кадрова, омогућили им и неку врсту стипендије или средства по програму Завода за запошљавање, ако ће они, након што заврше школовање, да напусте Источно Сарајево и запосле се у некој другој средини? – упитао је градоначелник.
Вуковић је изразио спремност да и даље учествује у овим активностима, преузевши обавезу да у наредном периоду организује састанак са начелницима општина, са којим би разговарао о потребама и могућностима локалних заједница.
Руководилац Филијале Источно Сарајево Завода за запошљавање РС Бранко Короман рекао је да Завод има програме за преквалификацију и доквалификацију радника, те упознао представнике ЕТФ-а и Бит алијансе о условима који су потребни за пријаву на јавни позив.
Короман је објаснио да Завод стимулише фирме, односно, послодавце да запошљавају одређени кадар, те да би активности требало усмјерити у том правцу- да се на јавни позив пријављују послодавци (у овом случају IT компаније) који траже одређен број радника, односно, имају потребу за преквалификацијом радника.
Короман је рекао да ће Завод покушати да, уколико све друго у међувремену буде усклађено, финансирање преквалификације и доквалификације стручњака из области информатике уврсти у програм активности за наредну годину.
Представници ЕТФ-а рекли су да једногодишње школовање, које планирају да организују на факултету, за почетак не би било формално, него би се изводило у форми озбиљног курса, након којег би полазници-који савладају знања и успјешно заврше обуку- имали скоро загарантован посао.
Кад се заврше све потребне процедуре, настава би се изводила у оквиру двогодишњег студијског програма.
Представници Бит алијансе рекли су да је Бит Алијанса, као водеће удружење компанија за софтверску индустрију у Босни и Херцеговини, састављена од 14 најистакнутијих компанија у сектору информационих технологија.
Истакли су да свака од тих компанија константно тражи нове, стручно оспособљене раднике, због чега су заинтересовани за организовање програма преквалификације и доквалификације на ЕТФ-у, са којим имају потписан споразум о сарадњи.
Информатички сектор има све веће потребе за радницима, а IT фирмама дуго је да чекају студента четири или пет година да заврши факултет, након чега му је потребно још годину дана да се обучи за посао који треба да ради. Увођење двогодишњег студијског програма за информатику било би изуизетно добро рјешење, али захтијева одређене законске и административне процедуре.
Уколико иницијатива за увођење овог програма уроди плодом, и ЕТФ добије потребне сертификате, то би омогућило брже образовање већег броја информатичких стручњака.
У међувремену, ЕТФ, у сарадњи са Градом Источно Сарајево, Бит алијансом и надлежним имституцијама,  спроводиће активности на организацији једногодишње обуке, након које би полазници, који је успјешно заврше, стекну потребна знања и положе завршни тест, одмах били запослени у овдашњим фирмама које се баве информатичким дјелатностима.

Извор: Град Источно Сарајево