“Јачање и проширење менторинг услуга у МСП у земљама Западног Балкана”

Захваљујући добрим искуствима из претходне двије фазе, Јапанска агенција за међународну сарадњу – ЈИЦА, кроз пројекат “Јачање и проширење менторинг услуга у МСП у земљама Западног Балкана”, наставља са пружањем подршке Развојној агенцији Републике Српске за успостављање одрживог менторинг система подршке малим и средњим предузећима.
Пројекат се истовремено проводи у Србији, БиХ, Сјеверној Македонији и Црној Гори. Његова реализација почела 1.1.2022. године и трајаће до 1.1.2025. године.

Фокус Агенције у овој фази је едукација и сертификација тренера будућих ментора како би систем у потпуности постао самоодржив. Паралелно с тим радиће се на сертификовању нових ментора широм Републике Српске како би ова услуга била лакше доступна свим заинтересованим привредним субјектима.

Ментори се кандидују из локалних развојних агенција или из одјељења локалне управе надлежних за подршку реалном сектору гдје нису успоставЉене локалне агенције.

Менторинг услугом се идентификује кључни проблем у предузећу, а потом се менаџмент са потребним ресурсима усмјери ка рјешењу уз подршку ментора, како би се побољшао развој предузећа. Менторинг услуге ће бити подржане и суфинансирањем из јавних средстава, а евентуално и других извора као што су међународни развојни програми.

У Републици Српској тренутно је 58 сертификованих ментора, а менторску услугу добило је 66 привредних субјеката.