Костајница: Отвара се погон за производњу прикључне пољопривредне механизације

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић и директор Фабрике Мајевица из Бачке Паланке Раденко Комад посјетили су јуче у Костајници производну халу некадашњег предузећа Фамок гдје би требало да буде отворен погон за производњу прикључне пољопривредне механизације.
Митровић је рекао новинарима да отварање производног погона у овој локалној заједници зависи од договора Фабрике из Бачке Паланке и новоосноване Творнице пољопривредних стројева из Костајнице, којој би “Мајевица” препустила дио производње прикључне пољопривредне механизације.
– Производ који би се овдје радио био би домаћи, поријеклом из Републике Српске, и због тога би у наредном периоду имао одређене повластице приликом продаје, односно куповине наших пољопривредних произвођача – рекао је Митровић.
Он је додао да би у Костајници требало да се, прије свега, ради монтажа прикључних пољопривредних уређаја.
Директор Мајевице рекао је да ова фабрика постоји од 1905. године, те да производи прикључну пољопривредну механизацију и цистерне, а прије годину и по су произвели први трактор и раде на развоју те производње.
Он је навео да фабрика запошљава 120 радника и има годишњи промет од око седам милиона евра, додајући да је промет на територији Републике Српске око 300.000 евра годишње и да је план да се ова цифра у наредне двије до три године увећа три пута.
– Већ имамо продајну мрежу и препустили бисмо је овој фабрици и наставили да радимо. По нашој идеји овај простор који смо видјели у потпуности задовољава, а што се тиче запошљавања на почетку покретања производње све зависи од обима посла – навео је Комад.

Начелник општине Никола Јањетовић рекао је да је за малу локалну заједницу каква је Костајница свака најава новог радног мјеста значајна.
– Очекујем да је ово једна позитивна прича за нас, како за мене као начелника, тако и за грађане Костајнице, јер свако радно мјесто изузетно много значи и ми ћемо бити задовољни и захвални – рекао је Јањетовић.
Он је навео да је у Костајници запослено 1.170 лица, док се на бироу налази око 350.
– Костајница има изузетну покривеност увоза извозом, међутим општински буџет не види корист од тога, јер све што се извози не плаћа се ПДВ, али корист имају радници. Једна оваква прича гдје ће се производити овдје је итекако значајна” – закључио је Јањетовић.

Извор: ba.ekapija.com