Костајница: Прољећна сјетва на 700 хектара

Очекиване сјетвене површине у прољећној сјетви у општини Костајница износе око 700 хектара од укупно 4.259 хектара квалитетног обрадивог земљишта, рекао је Срни Мирослав Стијак из општинског Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности.
“Под кукурузом се очекује 600 до 650 хектара, под крмним биљем 35 до 40, под сојом 15 до 20 хектара и око девет хектара под повртарским културама”, навео је Стијак.

Он је истакао да велики проблем у овогодишњој прољећној сјетви представља раст цијена репроматеријала, дизел-горива и вјештачког ђубрива, што ће се одразити на укупне сјетвене површине и квалитет примијењене агротехнике.

Према његовим ријечима, у односу на цијене из марта прошле године, у истом периоду ове године цијена сјемена била је већа за 10 до 15 одсто, минералних ђубрива за 100 до 250 одсто, а дизел-горива за 50 до 60 одсто.

Стијак је навео да се очекује да ће ресорно министарство, у оквиру најављених ванредних мјера и активности, помоћи пољопривредним произвођачима у ублажавању овог проблема.

Извор: СРНА