Котор Варош: Подршка “Спортеку“

За Владу Републике Српске значајно је да има произвођаче попут “Спортека”, фабрике обуће у Котор Варошу која ће до краја године имати 2.000 запослених, па ће снажно подржати њихове развојне планове, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.
Ђокић је, током јучерашње посјете Фабрици “Спортек”, нагласио да се у овој фирми на импресиван начин одвија процес производње – осим обућарске индустрије, постепено се развијају хемијска и машинска индустрија, а комплетна производња је извозно оријентисана.
– Рад за најбоља свјетска тржишта захтијева изузетан технолошки ниво, што се овдје може и видјети. Радује ме да ће у наредној години проширити погоне на нових 6.000 метара квадратних, што ће обезбиједити запошљавање додатних 600 радника – истакао је Ђокић.
Влада Републике Српске ће за ту намјену омогућити коришћење подстицајних мјера које има у свом акционом плану, јер ова фабрика знатно доприноси индустријском расту Републике Српске.
– Пуних 20 година власници ове фабрике редовно измирују обавезе према радницима и држави, а имају значајан удио у расту производње у протеклих седам мјесеци који износи 5,8 одсто, што показује да индустријски живот Републике Српске има динамику раста и развоја – додао је Ђокић.
У “Споретку” очекују подршку Владе Републике Српске у наредном периоду када планирају да граде соларну електрану на властитом простору.
– Ми радимо за мултинационалне компаније и тај рад захтијева поштивање одређених стандарда. Тренутно имамо 1.827 запослених, а идуће седмице примамо нових 110 радника, и ту нећемо стати, јер наши развојни планови су да у општини Котор Варош константно проширујемо производне погоне – истакао је директор предузећа “Спортек” Мирослав Петрешин.
Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је током данашњег боравка у Котор Варошу посјетио и фабрику обуће “Дермал” и фабрику машинских производа “Сим техник”.