Бања Лука: У Кнежеву Центар за развој овчарства

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић најавио је данас да ће у року од 20 дана бити формирано удружење узгајивача оваца Српске, а ускоро и центар за развој овчарства са сједиштем у Кнежеву.
Мирјанић је то рекао на скупу „Могући правци унапређења развоја овчарства у Републици Српској“, којем су присуствовали представници произвођача овчијег меса и сира из свих регија Српске, локалне управе, Ветеринарског института „Др Васо Бутозан“ и Инспектората Српске.
Када је ријеч о првом удружењу овчара у Српској, већ је формирана група представника произвођача и Министарства који би требало да припреме акте нове организације како би била организована оснивачка скупштина.
Центар за развој овчарства у Кнежеву биће формиран у сарадњи Владе Српске, ресорног министарства и локалне управе.
– Тај центар ће да сарађује са удружењем и Министарство ће за њега обезбиједити сву потребну опрему и службеника који ће бити на услузи произвођачима. Општина Кнежево требало би да обезбиједи просторије – рекао је Мирјанић.
Посебан пажња при формирању центра биће дата праћењу здравственог стања животиња због чега ће се сарађивати са ветеринарским организацијама.
Мирјанић је, на скупу организованом у сали локалног парламента, изразио наду да ће ови кораци Министарства значити Кнежеву у развојном смислу јер је то општина која има потенцијал да постане центар овчарства у Српској.

Извор: СРНА