Козарска Дубица: Домаће бундевино уље на европском тржишту

Домаће бундевино уље, произведено из сјемена штајерске бундеве, органски узгојене у дубичком селу Побрђани, стекло је велику популарност на европском тржишту.
Захваљујући узгоју штајерских бундева, под Козаром је запослено десетак породица из Поткозарја. Високи квалитет домаћих бундева, узгојених без пестицида, прославио је и Побрђане и дубичко бундевино уље.
Борко Босиочић се вратио из Аустрије у родне Побрђане код Козарске Дубице, гдје је почео узгајати штајерске бундеве. Сјеме ове органски узгојене бундеве користи се за производњу високо квалитетног бундевиног уља, које је убрзо стекло велику популарност на европском тржишту. Плодна земља, чист ваздух и узгој без пестицида, били су добитна комбинација.
Борко Босиочић из Пољопривредног газдинства Био продукт Козарска Дубица, каже да је увидио да је овај предио идеалан за узгој бундеве – од надморске висине, земљишта које није подложно плављењу и сличних погодности, што је био разлог да почне с овом производњом.
– Сви услови у Побрђанима погодују узгоју штајерске бундеве, па је овдје за литру бундевиног уља потребно мање од два и по килограма сјеменки, док је у Аустрији потребно више.
Захваљујући производњи бундевиног уља, у Поткозарју је запослено десетак породица. Бундеве су тренутно засијане на површини од десет хектара земљишта. Проблем је што има више купаца него уља.
Далибор Ћургуз из Побрђана истиче да не користе никакве пестициде за заштиту бундеве и да је то потпуно природна производња.
Због љековитости, бундевино уље веома је скупо. У Републици Српској литар кошта 20 ЕУР, а у иностранству цијена је пет пута већа. У Побрђанима се надају проширењу производње јер је, истичу, родна земља најбоља перспектива.

Извор: РТРС