Козарска Дубица: Општина препознатљива по пољопривреди

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је у петак да општина Козарска Дубица постаје препознатљива по пољопривредној производњи, јер постоје нове технологије, фирме и субјекти који успјешно окупљају пољопривредне произвођаче у кооперантском односу.

“То веома добро изгледа и драго нам је да имамо све веће приносе, нове сорте које су приносније и квалитетније. Министарство, као и Влада, ће помоћи тим пољопривредним произвођачима и у оквиру подстицаја, чија је исплата редовнија него икад, али и неким инвестицијама које се прије свега тичу наводњавања и одводњавања”, рекао је Пашалић новинарима.

Он је прецизирао да је у завршној фази пројекат наводњавања Драксенића и дубичке Равни, а да очекује да пројектно рјешење буде завршено до краја ове године.

“Већ током наредне године очекујемо средства Свјетске банке за изградњу тог система за наводњавање, који ће сигурно учинити извјеснијом ту пољопривредну производњу, у оквиру капиталног пројекта укупне вриједности веће од 50 милиона КМ”, рекао је Пашалић.

Он је навео да ће до краја године почети санација црпних станица Главинац један и два на подручју општине Козарска Дубица и црпне станице у Орахови на подручју Градишке.

Када је ријеч о заштити од поплава, Пашалић је нагласио да је подручје општине Козарска Дубица тренутно безбједно јер је завршена санација Савског насипа, укључујући и критичну тачку на Млинарицама.

“Обезбиједили смо средства за експропријацију за наставак радова на Савском насипу према Орахови и Градишци, али је због несретних околности у вези са судским пресудама тај новац, нажалост, отишао у другом правцу”, рекао је Пашалић и додао да ће ресорно министарство наћи могућности да помогне општини Козарска Дубица.

Говорећи о сектору шумарства, Пашалић је навео да у Козарској Дубици постоје значајни привредни субјекти који се баве прерадом дрвета, од примарне до финалне прераде, чији производи могу бити извезени у иностранство са додатном вриједношћу.

“Морамо и њима помоћи, и разговарали смо о томе да ћемо се, уколико буде укрупњавања тих фирми, сигурно потрудити да заједно са `Шумама Српске` обезбиједимо довољну количину сировине да би ти привредни субјекти успјешно радили”, рекао је Пашалић.

Када је ријеч о “Милијекопродукту”, Пашалић је рекао да су га људи из мљекаре увјерили да, иако имају знатне залихе на стању, неће прекидати откуп, на чему им је захвалан.

“Видјели сте да у окружењу имамо најаве затварања неких мљекара, као што је случај у Осијеку у Хрватској. На срећу, овдје то није случај”, рекао је Пашалић.

Он је оцијенио да је фирма “Јелена” из Козарске Дубице успоставила квалитетан кооперантски однос са великим бројем произвођача који је за примјер, не само за приједорску регију, већ и за БиХ.

“Немамо пуно таквих генератора и примјера гдје један приватни субјект тако успјешно окупи људе око себе и да сви буду задовољни”, нагласио је Пашалић.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић захвалио је министру Пашалићу, који је други пут у радној посјети Козарској Дубици и рекао да је договорено обезбјеђење додатних количина дрвних сировина за потребе развоја локалне привреде.

“Министар је дошао да се информише о проблемима који се тичу његовог ресора, од водозаштите, санације насипа и пумпних станица, расподјеле земљишта у својини Републике, темама из подручја дрвопрераде, пољопривреде и прераде млијека”, рекао је Рељић и додао да је министар задовољан стањем у Козарској Дубици.

Након састанка са Рељићем, предсједником Скупштине општине Милованом Баришићем и другим општинском званичницима, министар Пашалић ће у Козарској Дубици посјетити компанију “Млијекопродукт”, фирму “Јелена” и винарију “Бањац”.

Извор: Општина Козарска Дубица