Козарска Дубица: Усвојен програм кориштења субвенција за запошљавање и пољопривреду

У Скупштини општине Козарска Дубица данас је усвојена информација о стању у пољопривреди за прошлу години и Програм кориштења субвенција за запошљавање и пољопривреду за 2017. годину у укупном износу од 145.000 КМ.
– Можемо констатовати да без обзира на све проблеме које имамо у пољопривреди, а имајући у виду повољне услове и могућност развоја више различитих области пољопривреде производње, да је, уз постојеће прерађивачке капацитете, пољопривредна производња једна од најважнијих дјелатности привреде на подручју Козарске Дубице – рекао је начелник општинског Одјељења за привреду и пољопривреду Мирослав Тица.
Он је прецизирао да општина Козарска Дубица у прошлој години, кроз различите мјере, за субвенције и подстицаје у пољопривреди издвојила 100.000 КМ, а да је Министарство прољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске на основу подстицаја за развој пољопривреде и села на подручју општине Козарска Дубица одборило 2,3 милиона КМ, за 296 корисника.
Тица је навео да су, поред многобројних ризика, највећи проблеми пољопривредних произвођача везани за неуговорену продају пољопривредних производа, а да на подручју Козарске Дубице сигуран откуп и донекле загарантовану цијену имају само произвођачи млијека.
На основу усвојеног Програма кориштења субвенција за запошљавање и пољопривреду за 2017. годину, подршка општине Козарска Дубица биће усмјерена извозно оријентисаним младим предузетницима до 30 година са руралног подручја општине, а обезбјеђена су и средства за суфинансирање пројеката који се проводе на подручју општине с циљем повећања запослености и побољшања привредног окружења.
Кроз више дефинисаних мјера за пољопривредне произвођаче планиране су субвениције за пољопривреду у укупном износу од 100.000 КМ.

Извор: Општина Козарска Дубица