Приједор: Челенџ фонд представљен и привредницима приједорске регије

И међу привредницима из Приједора, Босанског Петровца, Новог Града, Козарске Дубице и Костајнице влада велико интересовање за први јавни позив о додјели грант средстава из Challenge фонда. На јучерашњем инфо дану, који је одржан у Приједору у сарадњи са Агенцијом за економски развој града Приједора ПРЕДА-ПД, презентовани су критеријуми и начин пријављивања за ова средства.
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа /РАРС/ Маринко Ђукић рекао је да ће се грантови додјељивати пословним субјектима који доставе квалитетне апликације и ч
rarsије су пословне идеје иновативне, проводиве и друштвено одговорне, и то у наредне три године кроз укупно шест позива, од којих је овај први отворен до 12. јуна.
– Максималан грант је 50 одсто вриједности пословне идеје и не више од 30.000 евра, а предност ће имати пословни субјекти чије властито или друго учешће буде у значајније већем проценту од 50% укупне вриједности пројекта. Пројекти могу да се реализују најдуже до годину дана – рекао је Ђукић додавши да за средства могу конкурисати пословни субјекти регистровани најмање 24 мјесеца прије подношења апликације за грант средства до 30.000 евра и такозвани start-ap субјекти за средства до 10.000 евра који раде најмање шест мјесеци до 24 мјесеца и имају пресјек финансијског пословања за тај период.
Он је, такође истакао да има назнака да би укупан грант од 2,3 милиона евра могао бити и увећан буде ли било више квалитетних апликација с идејама, производима или услугама које могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.
Директор Агенције за економски развој града Приједор /ПРЕДА/ Мишо Рељић истакао је да се ради о квалитетном програму помоћи, те да је праћење јавних позива и информисање јавности о доступним грант средствима једна од редовних активности Агенције ПРЕДА-ПД.
– Једна од редовних активности Агенције ПРЕДА-ПД је и праћење јавних позива за (су)финансирање пројеката и информисање јавности о доступним грант средствима и подстицајима. Данашња презентација првог јавног позива за додјелу бесповратних грант средстава у оквиру пројекта Challenge to Change је само једна у низу активности Агенције ПРЕДА-ПД. Позив РАРС-а да се активно укључимо у организацију инфо дана радо смо прихватили, јер сматрамо да се ради о квалитетном програму помоћи.
Пројекат “Изазов за промјену” у оквиру којег је успостављен Challenge фонд, проводе РАРС и Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА, финансијски га подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу СИДА, односно Амбасада Шведске у БиХ.