Приједор: Потврђен БФЦ сертификат

Национална алијанса за локални економски развој /НАЛЕД/ дала је позитиван извјештај Граду Приједору када је ријеч о квалитету пословања по захтјевима инвеститора, након надзорне провјере БФЦ сертификата за повољно пословно окружење у градској администрацији.
НАЛЕД је потврдио да је Град Приједор значајно напредовао од прошле године када је ресертификован БФЦ стандардом.
Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је тим поводом да је ова локална заједница на путу даљег развоја административних процеса и унапређења рада са инвеститорима.
– Ово је потврда да се стално развијамо и унапређујемо, односно да отклањамо недостатке, а резултат рада подразумијева одлучност свих у градској администрацији да грађанима будемо сервис какав заслужују, а да инвеститорима пружимо повољно пословно окружење – рекао је Ђаковић на конференцији за новинаре.
Он је додао да је Приједор прва локална управа на подручју Републике Српске, односно БиХ, која је увела нови стандард управљања квалитетом БАС ЕН ИСО 9001:2015.
– Сада смо и прва локална управа која већ други пут улази у процес ресертификације БФЦ, што подразумијева одржавање овог стандарда и свих прописаних захтјева у претходних шест година – рекао је Ђаковић.
Он је додао да оцјене из извјештаја НАЛЕДА јасно говоре о раду управе и колико напора улаже да Приједор, као развојно оријентисани град, постиже резултате који га чине конкурентним у односу на градове у региону.
– БФЦ је признање мреже југоисточне Европе и то довољно говори када кажемо да смо у процесима даље ресертификације једини на овим просторима – рекао је Ђаковић.
Вођа тима за БФЦ сертификат Мирјана Остојић рекла је да је окосница ове надзорне провјере била на локалном развоју и инфраструктурним пројектима.
– БФЦ има 12 критеријума и 87 поткритеријума које смо били дужни испунити и доказати у дефинисаном периоду. Надзор је потврдио унапређење процеса и испуњавање захтјева по критеријумима прописаним у области јачања капацитета администрације која треба испунити захтјеве привредника, старих и нових инвеститора – рекла је Остојићева.
Град Приједор је у процесу БФЦ-а од 2013. године, а у процес ресертификације улази већ други пут, што је специфично за локалне заједнице из Републике Српске, односно БиХ.

Извор: СРНА