Лопаре: Компанија „САС“ гради соларну електрану

Компанија „САС“ из Прибоја, један од носилаца привредног развоја општине Лопаре, сталним улагањем у развој успјешно је прешла трновит пут од малог породичног предузећа до привредног субјекта који завређује пажњу пословних људи у Републици Српској и широј регији.
Фирма је настала 1999. године, а оснивачи су били Радо Гаврић, Миодраг Стојановић и Блашко Миливојевић. Миливојевић је свој дио убрзо продао Гаврићу и Стојановићу, затим је направљен и први пословни објекат – бензинска пумпа у Прибоју.
“У Лопарама је изграђена пумпа 2004. године, убрзо и у Угљевику, а потом се у наредних неколико година мрежа наших бензнинских пумпи проширила на Осмаке, Добој, гдје су изграђене двије пумпе, Источну Илиџу, Рудо и Зворник. Уз сваку пумпу је изграђен по један објекат за технички преглед моторних возила. Засебне техничке прегледе посједујемо у Бања Луци и Бијељини“, каже Миодраг Стојановић, сувласник предузећа „САС“.
Он је навео да је у предузећу запослено преко 200 радника широм Републике Српске, те да је највећи број њих из општине Лопаре.
„2016. године основали смо „САС-Супер П осигурање“, акционарско друштво гдје смо успјешно извршили докапитализацију, а бавимо се и производњом електричне енергије из обновљивих извора, добили смо концесије у Источној Илиџи и Трнову.
Резултат тога је изграђена мини-хидроелектрана у Војковићима, која производи електричну енергију снаге 1 Мегават /МW/, чији је објекат прилагођен за снагу од 2 Мегавата /МW/, што ћемо постићи у току наредне године када будемо завршили радове на уградњи опреме.
У Прибоју градимо соларну електрану укупне снаге 5 Мегавата /МW/ и већ почетком јануара очекујемо завршетак дијела за производњу електричне енергије инсталисане снаге пола(0.5) Мегавата /МW/“, рекао је Стојановић.
Стојановић је истакао да се компанија бави са великим бројем дјелатности, а неке од њих су пружање услуга у области друмског саобраћаја, као што је превоз радника за РиТЕ ,,Угљевик“, те је за те потребе набављено тридесетак аутобуса.
„САС“ учествује на разним тендерима РиТЕ ,,Угљевик“ и често добија послове, тако је постао главни снабдјевач гума поменутог привредног гиганта за сва возила почевши од дампера до путничког и теретног програма.
Главни су снабдјевачи горивом за рудник „Сасе“ код Сребренице.
Предузеће производи здраву храну, посједује пољопривредно земљиште на којем се производи пшеница и бијели кукуруз.
На ријеци Јањи у Прибоју, у оквиру Пословног центра компаније изграђена је воденица-поточара у којој се ти производи мељу.
Брашно се користи у властитој пекари за производњу различитих пекарских производа, који се дистрибуирају у трговинским радњама и маркетима широм регије.
Највеће заслуге за успјех компаније „САС“ имају њени власници, баџе, Радо Гаврић и Мићо Стојановић који су својим идејама и визијом утрли пут до њене препознатљивости у пословном свијету.
Радо Гаврић је рођен у Прибоју, док је Мићо Стојановић рођен у Ковачици, повезала их је Мајевица и њихове супруге које су сестре.
Мићин син Живко Стојановић, води послове на мини – хидроелектрани у Војковићима, Радин син Никола Гаврић је директор у „САС-Супер П осигурању“, гдје је запослена и Радина кћерка Маја Гаврић.

Извор: Општина Лопаре