Лопаре: Одржан Сајам регионалног умрежавања „Упознај Мајевицу“

Сајам регионалног умрежавања „Упознај Мајевицу“ одржан је прошлог петка у Теочаку. На сајму су изложени ручни радови удружења жена „Вриједне руке Мајевице“ из Лопара и Удружења жена Теочак, као и сувенири израђени на радионици у склопу пројекта.
На сајму су присуствовали представници наведених удружења, представници туристичких организација из Угљевика и Лопара, затим представници локалних заједница из Лопара и Теочака, као и представници удружења младих „Колона ББ“ из Угљевика.
Након што је сајам отворен, убрзо су се придружили и мјештани Теочака.
На сајму су изложени ручни радови које су некада правили наши претци, попут везених материјала, плетених чарапа, а на изложби су се нашли и разни други сувенири, као и компоти, ликери, џемови и слично.
„Чланице удружења жена могу бити добар примјер како се чува традиција и како се промовишу традиционалне вриједности, и жена је генерално у свијету сачувала традицију, па и овдје код нас на Мајевици“, изјавио је Енес Авдичевић, координатор сајма.
Чланови удружења жена „Вриједне руке Мајевице“ и Удружења жена Теочак организују бројне радионице кроз које обучавају младе разним ручним радовима. „Свједоци смо да вријеме чини своје и да се многе ствари заборављају. Да се то не би заборавило и да би се отргло од заборава, ми кроз удружење радимо ручне радове који су се радили у прошлости на нашем подручју и нашој локалној заједници“, изјавила је предсједница Удружења жена у Теочаку.
Да су овакви сајмови веома битни за промоцију оба удружења која се баве прављењем ручних производа, традиционалних сувенира и производњом џемова, ликера и компота, потврдила нам је Горица Прелић, представница удружења „Вриједне руке Мајевице“. „Наше удружење се бави традиционалним производима. Правимо компоте, ликере, џемове, као и неке производе са де купаж техником. Нама је изузетно битно да учествујемо на оваквим изложбама и на тај начин промовишемо нашу организацију и то чиме се ми све бавимо“, изјавила је Прелићева.
Сајам регионалног умрежавања „Упознај Мајевицу“ је заправо дио пројекта „Виа Мајевица“ у које су укључене општине Лопаре, Теочак, Сапна, Угљевик и Челић.
Главни циљ пројекта јесте међусобна сарадња наведених општина у сврху развоја туризма и културе на нашим просторима, а како нам је најавио начелник одјељења за привреду и друштвене дјелатности у Лопарама Жељко Керовић, убрзо ће услиједити и нова активност у склошу овог пројекта.
„Ускоро ћемо имати један заједнички наступ у Београду на Сајму туризма у Београду гдје ћемо промовисати нашу регију“, изјавио је Керовић.

Извор: Општина Лопаре