Лопаре: „Термоелектро опрема“ лидер у области термоенергетике

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић заједно са начелником општине Лопаре Радом Савићем посјетио је компанију „Термоелектро опрема“ у овој мајевичкој општини.
Ђокић је изјавио током посјете компанији „Термоелектро опрема“ у Лопарама да је овај лидер у области термоенергетике и у вријеме пандемије вируса корона наставио да успјешно послује, развија се и запошљава нове раднике.
„Компанија шири производњу и извоз, има више од 100 запослених у Лопарама и све то говори о ентузијазму власника Илије Стјепановића и његових сарадника, сјајног тима људи, да се може постићи много“, рекао је Ђокић.
Он је истакао да је ова компанија имала и имаће подршку Владе Републике Српске у плановима даљег развоја.
Ђокић је навео да је „Термоелектро опрема“ водећи партнер за ремонт постројења у двије термоелектране Републике Српске – у Угљевику и Гацку, те да је њено пословање усмјерено на енергетске објекте.
Власник „Термоелектро опреме“ Илија Стјепановић изразио је задовољство због посјете министра Ђокића и навео да компанија у Лопарама има пословни погон од 3.000 метара квадратних и запошљава више од 100 радника, од којих је 30 примљено током епидемије вируса корона.
„Имамо пуну подршку Републике и општине Лопаре и намјеру да се ширимо и запошљавамо нове раднике“, рекао је Стјепановић и додао да је компанија, осим ремонта у термоелектранама, проширила дјелатност на производњу опреме за термоелектране, рафинерије и друга индустријска постројења.
Ђокић је раније јутрос у Лопарама разговарао са начелником општине Радом Савићем о развојним могућностима које ова локална заједница има, оцјењујући да Лопаре имају потенцијал за даљи развој.
„Овдје ће ускоро почети да се реализује раније започета иницијатива за истраживање лежишта литијума, за шта је дата концесија, а литијум је легура која дугорочно има будућност“, рекао је Ђокић.
Он је навео да су нека ранија истраживања показала да постоји литијум на овом подручју, а истраживаће се колике су резерве и како би се могла вршити експлоатација.
Начелник Лопара Радо Савић изразио ја задовољство због доласка Ђокићу у ову локалну заједницу и истакао да је то подршка привреди овога краја.
„Привреда је наш национални интерес, ослонац Републике Српске и морамо све наше ресурсе и енергију усмјерити у њено очување и прилагодити функционисање привреде епидемиолошким мјерама“, рекао је Савић.
Он је додао да је компанија „Термоелектро опрема“ примјер добрих пословних резултата и у условима када је привреда погођена појавом вируса корона, нарочито прерађивачка, јер су тржишта смањена, а тешко је набавити сировину.

Извор: Општина Лопаре