Шамац: Подршка привредницима у вријеме пандемије

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је у Шамцу исплаћено 55.000 КМ на основу 123 позитивно ријешена захтјева привредних субјеката за финансијску подршку у условима епидемије вируса корона.
Милићевић је рекао новинарима да је Скупштина општине Шамац у вријеме ванредног стања донијела сет мјера преусмјеравањем дијела средстава за подршку привреди и да су подстицаје остварили сви привредни субјекти са овог подручја који нису радили у вријеме пандемије, нису отпуштали раднике нити одјављивали дјелатност.
Према Правилнику о условима и начину остваривања субвенција за одржавање постојећег броја запослених, привредни субјекти остварили су подстицаје од 200 КМ по сваком раднику, ако је пријављен на пуно радно вријеме, а 100 КМ за половично радно вријеме.
Милићевић је напоменуо да су у општини Шамац за мјесец и по дана запримили 138 захтјева од привредних субјеката, позитивно ријешили 123 захтјева и исплатили 55.000 КМ, те донијели још једну мјеру.
“Нови сет мјера подразумијевао је ослобађање плаћања закупнине правним лицима за коришћење пословних простора у власништву општине Шамац два мјесеца и ослобађање од плаћања општинске комуналне таксе за заузимање јавне површине за стаклене баште, изложбена мјеста и постављање киоска три мјесеца”, навео је Милићевић.
Он је додао да је циљ био одржавање постојећег броја запослених на овом подручју.
“Корона је, нажалост, имала посљедице, а ефекти ће бити видљиви у наредним мјесецима. Скупштина општине ће и на септембарској сједници разматрати нови сет мјера. Желимо да одржимо ниво привредне активности који смо постигли до јануара”, истакао је Милићевић.
Он је додао да је било тешко реализовати исплату 55.000 КМ привредним субјектима у условима смањених прихода општине, напомињући да су у првих пола године укупни приходи мањи за пола милиона марака него у истом периоду прошле године.
Власник грађевинске фирме “Зенит” Веселин Благојевић рекао је да та фирма солидно послује од 1998. године, а да их је епидемија “зетекла неприпремљене, али није било посебних проблема”.
“Било је мање промета. Добили смо субвенцију од општине Шамац за задржавање броја запослених у износу од 1.700 КМ и то нам значи. Данас имамо девет запослених, као и прије короне, а имамо стално потребе за радницима”, додао је Благојевић.

Извор: Општина Шамац