Милићи: „Div trades“ покреће производњу џамбо врећа

Начелник општине Милићи Марко Савић у петак је, у присуству премијера Републике Српске Радована Вишковића, предао власнику фирме “Див трејд – Бирач” Зорану Кнежевићу из Бачке Паланке кључева фабричке хале у Индустријској зони “Подгора”, што је најважнији пројекат на подручју ове локалне заједнице вриједан 2,2 милиона КМ који ће омогућити отварање 90 радних мјеста.

Предсједник Владе Радован Вишковић је изразио задовољство што се отварају нова радна мјеста у реалном сектору, захваливши Покрајинској влади Војводине која је заједно са Владом Републике Српске и општином Милићи издвојила средства да хала за производни погон буде саграђена.
Он је истакао да ће Кнежевић већ од понедјељка, 3. априла, да постави опрему и запосли 90 радника што је велики бенефит не само за Милиће већ и за Републику Српску.
“Објекат нисмо градили, а да не знамо за кога градимо. Прво смо нашли Кнежевића који је рекао да дио производње жели да пренесе у Републику Српску тако да није ништа непознато и експериментално него је ријеч о сигурном привреднику значајном у Србији”, рекао је премијер Вишковић, појашњавајући да је хала намјенски изграђена.
Предсједник Владе је нагласио да постоје планови да се локалним заједницама широм Републике Српске помогне да изграде поизводне хале ако то саме нису у могућности, чиме инвеститори не би морали за то у старту улагати знатна средства.
“Градећи овакве и сличне објекте ћемо омогућити да се Милићи развијају брже него до сада”, додао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Начелник Савић изразио је задовољство што је церемонија уручивања кључева управо на Дан општине Милићи – 31. марта, истичући да је ријеч о најважнијем пројекту који се реализује на подручју ове локалне заједнице.
“Нова радна мјеста су услов останка и опстанка људи у овој локалној заједници. Захвалио бих свим људима који су помогли да имамо овај објекат у Индустријској зони `Подгора`, прије свега Влади Републике Српске на челу са премијером Вишковићем који су уложили укупно 1,2 милиона КМ у изградњу ове хале као и предсједнику покрајинске Владе Војводине Игору Мировићу која је донирала око пола милиона КМ”, рекао је Савић.
Савић је навео да је општина Милићи у овај пројекат уложила 500.000 КМ, изразивши захвалност што је инвеститор Кнежевић одлучио да покрене постројење у овој локалној заједници.
Он је рекао да данашња церемонија не предствља крај сарадње јер ће општина Милићи настојати да се створе одлични услови како би се производња могла и проширивати.
Предсједник Покрајинске владе Војводине Мировић изразио је задовљство што је заједничким финансијским средствима изграђено постројење у Милићима што је омогућило привреднику из Бачке Паланке да покрене постројење и запосли 90 људи.
“То значи да ће људи остајати у Милићима и да неће бити миграција према Новом Саду и Београду те се на тај начин и кроз нове пословне аранжмане очувати општина и градити нови погони. Ово је примјер вишегодишње добре сарадње Поркајинске владе Војводине и Владе Републике Српске”, рекао је Мировић.
Мировић је захвалио за награду “Златни грб општине” са признањем “Повеља општине” који су му данас уручени у Милићима. “Овај дан носим у срцу као веома значајан за мене и све грађане ове локалне заједнице”, рекао је Мировић.
Он је навео да је Србија на иницијативу предсједника Александра Вучића учинила много да у свим општинама у Републици Српској пружи конкренту помоћ подизањем школа, обновом погона и инвестира у различите садржаје у свим областима.
“Војводина се последњих година вратила оној улози којој је увек имала да из ње долазе идеје које имају карактер заједништва и јединства. Тиме показујемо да нас Дрина не дели него спаја”, поручио је Мировић.
Он је подсјетио да је прошле недјеље донесена одлука да се помогне српској заједници у Мостару, односно да се финасијски помогне прва фаза радова Српске куће у Мостару.
Кнежевић је новинарима рекао да фирма “Див трејд” постоји од 1998. године и бави се производњом џамбо врећа.
“Извозимо претежно неких 70 одсто производње у ЕУ и Русију. Наш главни купац у Републици Српској је `Алумина` што је и разлог због чега смо одлучили да се овде позиционирамо како би радили и за тржиште у БиХ”, рекао је Кнежевић.
Он је навео да је планирано да ова фирма запосли по 45 радника у двије смјене и да на мјесечном нивоу произведе 20.000 врећа.
“Већ идуће седмице почињемо пребацивати машине и настојаћемо да производњу покренемо што пре”, додао је Кнежевић.
извор: Влада РС