Модрича: Влада ће измитири обавезе према мљекарима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је данас да ће Влада Српске у наредним данима измирити све обавеза из прошле године према мљекарима и почети исплату дијела подстицаја произвођачима млијека за ову годину.
Мирјанић је навео да се мљекарима дугује подстицај за производњу млијека само за децембар прошле године и да Влада Српске чини све да изврши своју обавезу.
– Надам се да мљекари у Српској разумију ситуацију и да кашњење неће утицати на процес производње млијека  – рекао је Мирјанић, који је са начелником Модриче Младеном Крекићем посјетио фарму крава “МК компани”, власника Ристе Кузмановића из Боровог Поља код Модриче.
Мирјанић је нагласио да Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде подржавају сточарство, посебно фармере којима је узгој стоке и производња млијека професија.
– Фарма „МК компани“ највећа је на подручју Модриче и међу 74 је у Републици Српској регистрованих за извоз млијека у ЕУ – подсјетио је Мирјанић и напоменуо да се на овим фармама, које имају укупно 11.000 високопродуктивних грла, производи млијеко квалитета који задовољава стандарде ЕУ.
Он је рекао да у Републици Српској расте број професионалних фармера који заснивају интерес на производњи млијека, запошљавају велики број радника и уз примјену савремених технологија узгоја стоке испуњавају високе, европске стандарде квалитета млијека.
– Влада Републике Српске подржава 5.280 фармера, од којих је навећи број са пет и више грла – рекао је Мирјанић и навео да константно расте број фарми чија је производна оријентација производња млијека, подмлатка, меса и стајњака.
Власник фарме “МК компани” Ристо Кузмановић рекао је да фармери очекују помоћ у производњи млијека од надлежних институција у Републици Српској без које ова грана привреде не може опстати.
– Надамо се да ће подстицаји бити редовнији – навео је Кузмановић, додајући да фарма има 210 грла, од чега 75 музних крава, 50 бикова, 40 стеоних јуница и 40 јуница које ће брзо ући у процес оплодње.
“МК компани” обрађује 160 хектара земље, дневно произведе 15.000 литара млијека које испоручује предузећу “Млијеко-продукт” из Козарске Дубице.

извор: СРНА