Мркоњић Град: Гимназијалци производе сапуне

Proba

Ђаци Гимназије из Мркоњић Града, у оквиру предузетничке секције из хемије, успјешно производе различите сапуне. Професор хемије у овој школи Сњежана Милановић каже да је смисао постојања секције да ученици преточе знања у практичан рад.
-Овакве ваннаставне активности омогућавају ученицима да покажу креативност и приступе истраживачком раду. Узели смо рецептуру из шире литературе и добили смо цијели спектар производа – рекла је Милановићева и додала да би било добро да сапуни буду послати у Институт „Васо Бутозан“ на испитивање квалитета.

МРКОЊИЋ ГРАД, 10. ЈУНА /СРНА/ - Ђаци Гимназије из Мркоњић Града, у оквиру предузетничке секције из хемије, успјешно производе различите сапуне.

Ученик четвртог разреда Гимназије Милорад Митрић истиче да је производња сапуна креативна и забавна.
– Користили смо свињску маст са дестилованом водом и базом натријум-хидроксид, која није смјела да буде заступљена више од 10 одсто од укупне вриједности масе. Осим масти, имали смо глицеринску базу која у себи садржи кокосово и палмино уље. Користили смо и љуспице од хељде, помоћу којих смо направили сапун који је добар за пилинг коже – навео је Митрић.