Невесиње: Нови власник „Јавора“ запошљава још 60 радника

Италијанка Клаудија Варези купила је текстилну фабрику “Јавор” у Невесињу у којој ће у наредном периоду, осим 80 које већ раде, бити запослено још шездесетак радница које ће за инострано тржиште шити мушке кошуље.
Ово предузеће је продато за 300.000 КМ, а да би се створили сви неопходни услови за рад и повећала продуктивност Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске обезбиједиће средства за обуку нових радника, општина Невесиње даће простор, а нова власница ће обезбиједити опрему и материјал.
Погон текстилне фабрике данас је са Варезијевом обишао и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је изразио задовољство што је тако озбиљан купац одлучио да улаже у врло важан привредни колектив, напомињући да су Влада Републике Српске и ресорно министарство подстицали да се реализује овај пројекат у Невесињу.
Он је подсјетио да је након покретања стечаја у “Јавору” контактирана Варезијева, која је прије годину дана у стечајној фази организовала производњу са осамдесетак радница.
– Циљ нам је био да по окончању стечајног поступка у цјелини преузме фабрику и то се и десило – рекао је Ђокић.
Он је нагласио да је врло важно за малу општину каква је Невесиње да буду отворена нова радна мјеста и што ће се на овај начин допринијети укупном економском развоју ове локалне заједнице, те ће имати значај за раст индустријске производње у Републици Српској.
– Варезијева је већ одавно доказала своје способности у текстилној индустрији и успјешно послује већ неко вријеме и у Невесињу – рекао је Ђокић, напомињући да је ово добра порука и за друге партнере из Европе да могу инвестирати у ове крајеве и да имају сигурност.
Он је поручио да ће Влада Републике Српске наставити да води активну политику подршке економском расту и развоју, новом запошљавању, те као и до сада финансијски помагати инвеститорима и партнерима.
Варезијева, која се од 1976. године бави текстилном производњом у Италији и Румунији, каже да је након 14 мјесеци сарадње с “Јавором” одлучила да купи ову фабрику, изражавајући наду да ће заједно са Министарством индустрије, енергетике и рударства Српске и општином ускоро бити удвостручена продуктивност у овој фабрици.
– Увјерена сам да ће реализација овог пројекта бити у потпуности задовољавајућа за све стране – истакла је Варезијева и захвалила министру Ђокићу за подршку пројекту проширења капацитета у “Јавору”.
Ни начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић није крио задовољство што је
озбиљан купац дошао са добрим намјерама у Невесиње да покрене и прошири текстилну производњу у једној неразвијеној општини којој много значи једно ново радно мјесто.
Он је истакао да ће општина Невесиње са задовољством помоћи у развоју овог пројекта.
Италијанка Клаудија Варези, власник текстилне фабрике “Мистрал” у Румунији, средином прошле године покренула је производњу у фабрици текстила “Јавор” у стечају из Невесиња и запослила 80 радница које су раније радиле у тој фабрици, која сада мјесечно производи 10.000 мушких кошуља.

Извор: СРНА