Новим инвестицијама у корак са конкуренцијом

Јахорина мора постати лидер у региону, како зимског, тако и свих других видова туризма, који се вежу за планину и активности на планини током читаве године.
Визија је то којом се воде у Олимпијском центру “Јахорина”, лидеру зимског туризма у БиХ, који у будућности планира постати водећи ски-центар региона због свих предиспозиција и имиџа који ова планина има, а нарочито имајући у виду да су на њој 1984. године одржане Зимске олимпијске игре.
Олимпијски центар послује као акционарско друштво с већинским државним капиталом у којем је запослено 130 људи, а тај број у сезони расте и до 200. Занимања су дијелом везана за туризам и рад у хотелској индустрији, док се на скијалишту појављују специјализована занимања везана за управљање инфраструктуралним системом. Основне дјелатности друштва су управљање инфраструктуром и пружање услуга на скијалишту Ски-центра на Јахорини и пружање услуга у хотелу “Бистрица” и пратећим угоститељским објектима.
Хотел, који је изграђен за потребе XIV зимских олимпијских игара налази се на најљепшем јахоринском видиковцу, 1.620 метара изнад мора. Располаже са 152 собе и осам апартмана, а све собе имају купатило, ТВ са сателитским програмом, директну телефонску линију. Ту су и затворени базен, сауна, теретана, сала за стони тенис и билијар, ски-гардероба, ски-рентал. Од љетних садржаја садржи спортске терене за мале спортове, велики травнати терен и друго.
У ОЦ “Јахорина” оцјењују како у нашим околностима Јахорина може бити задовољна досадашњим активностима, али мора да се приближи конкуренцији у окружењу, која је у претходним годинама направила искорак.
– Наш туристички производ још није комплетан и потребно је што прије завршити започети инвестициони циклус, како би наш наступ на тржишту могао да буде што снажнији и како бисмо оправдали досадашње инвестиционе активности. Потребно је, прије свега, завршити систем вјештачког осњежавања, изградити неколико нових ски-лифтова, изградити паркинг и садржајно и манифестационо ојачати понуду дестинације. Све ово су активности у које мора да се укључи шира друштвена заједница, пошто Олимпијски центар из сопствених извора не може ријешити наведене проблеме, али би било веома значајно да се процес уређења дестинације убрза, како се не би губило вријеме и корак у односу на конкуренцију – кажу у овом олимпијском центру.
Покретачи су и организатори већине активности у вези са боравком гостију на Јахорини и то сматрају њиховим највећим пословним успјехом. Развојем и инвестицијама унутар Олимпијског центра дошло је до интензивне градње смјештајних капацитета у хотелима, пансионима, апартманима и кућама, тако да је сада број лежаја на планини преко 5.000, а што је важан предуслов за унапређење свих осталих садржаја и услуга у дестинацији.
– Наши пословни резултати су на нивоу промета од три до пет милиона КМ, али ми индиректно својим активностима и у зависности од квалитета зимске сезоне стварамо предуслове за промет на Јахорини који се мјери десетинама милиона КМ. Наша процјена је да добром зимском сезоном укупан промет свих привредних субјеката везаних за Јахорину као дестинацију достиже и до 50 милиона КМ – закључили су они.

 

ПРОФИЛ
Назив: Олимпијски центар “Јахорина”
Сједиште: Јахорина
Основано: 2003.
Дјелатност: Туризам и угоститељство
Број запослених: 130 (у сезони до 200)
Контакт: oc-jahorina.com, 057/270-090

 

О ПРОЈЕКТУ 50+50

Пројекат 50+ покренули су „Независне новине“ и Привредна комора Републике Српске, а у оквиру пројекта промоције домаће производње „Наше је боље“.
Он ће трајати током 2017. године, а планирано је континуирано представљање успјешних приватних предузећа, која послују у нашој земљи, а запошљавају 50 и више радника.
Циљ пројекта је представити што више позитивних примјера приватног предузетништва, како бисмо подстакли инвестиције и развојне програме и како би јавност била упозната с пословним могућностима, производним асортиманом или услугама које пружају домаће компаније.
Пројекат се реализује уз подршку и помоћ Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС и Министарства индустрије, енергетике и рударства РС.

извор: Независне новине