Пале: Мљекари повећали производњу

Произвођачи млијека на подручју Пала током 2020. године произвели су 250.000 литара млијека, што је за 50.000 литара више него претходне године, рекао је Срни вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Игор Иконић.
Иконић је истакао да је производња повећана упркос пандемији вируса корона и смањеној потражњи на тржишту.
Он је навео да општина Пале константно ради на унапређењу области сточарства, подсјећајући да је у јуну 2019. Скупштина општине Пале усвојила одлуку о повећању премије за откуп млијека са 0,05 на 0,10 фенинга по литру.
Према његовим ријечима, у септембру прошле године општина Пале је у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и мљекаром “Пађени”, успјела да паљанским пољопривредницима додијели 11 високо стеоних јуница, за шта је из буџета издвојено 5.000 КМ.
“Општина Пале и Одјељење за привреду и друштвене дјелатности прошле године значајно су увећали премију и буџетска средства, што је резултирало повећањем производње млијека”, нагласио је Иконић.
Иконић је објаснио да је за прошлу годину локална заједница планирала да постигне и значајније резултате, али да је то спријечила пандемија вируса корона.
“Са друге стране, мљекаре, због пандемије вируса корона, нису имале могућност да пласирају готове млијечне производе у истом капацитету као прије, тако да нису имали ни интерес да проширују број коопераната, односно произвођача млијека”, додао је Иконић.
Он је изразио наду да ће, по окончању пандемије, општина Пале наставити планирану експанзију развоја сточарства.

Извор: СРНА