Пецива златом овјенчана

Србачко предузеће “Грабовац-Пекара Сунце” крајем овог мјесеца обиљежиће 20 година постојања и успјешног рада. Овај колектив за протекле двије деценије никада није имао негативно пословање, сви радници на вријеме примају бруто плате, а према фондовима и држави се редовно измирују обавезе.
Редовно посјећују све пекарске сајмове у Европи, а на једном од њих, прошле године у Новом Саду, освојили су велику златну медаљу за багет хљеб, двије златне медаље за домаћи бијели хљеб и плакету за висок квалитет производа.
Награде на пољопривредном сајму у Новом Саду су добијали и ранијих година, као и на бањалучком сајму “Агрос” гдје су добили златну медаљу за квалитет домаћег хљеба и двије бронзане медаље за тост хљеб и хљеб испод сача.

pekara-sunce-srbac2Директор предузећа, Горан Грабовац, подсјећа да су његов отац Раде и мајка Љиља почели производњу хљеба 1997. године у самосталној занатској радњи у којој је у почетку било пет запослених. Горан им је у послу помагао са братом Зораном, који је сада замјеник директора.
– Посао је напредовао па смо набавили најсавременију опрему из Италије преко једне словеначке фирме. Број запослених се стално повећавао, а затим смо почели пласирати производе и ван граница Српца, и то на подручју Градишке, Лакташа и Бањалуке – рекао је Горан.
Након смрти оца Раде прије седам година, мајка Љиља их је охрабрила да наставе очевим стопама, и како кажу, нису погријешили.
За квалитет својих производа добили су бројна признања, а планирају да учествују и на овогодишњем сајму у Новом Саду, који се одржава у мају, гдје ће поново изложити три производа, ловачки и витал хљеб, и још квалитетнији багет хљеб.
– Имамо широку палету производа, па тако за 24 сата утрошимо четири тоне брашна и произведемо 28 врста хљеба и око 100 врста пита и сланих и слатких пецива – каже Горан.

pekara-sunce-srbac

Пекара Сунце редовно учествује у хуманитарним акцијама и финансирању спортских и културних манифестација.
– Уз посредство Црвеног крста Србац, сваке године пред Божић најугроженијим породицама дијелимо печенице, а пружамо помоћ и сиромашнима пред Васкрс. Током акција добровољног давања крви обезбјеђујемо доручак донаторима, а учествујемо и у другим акцијама и манифестацијама кад нас позову, чему нас је научио наш отац Раде – каже Зоран Грабовац.
Њихова мајка Љиљана је крајем прошле године отишла у пензију. Она је поносна на своје синове који су наставили породичну традицију, а највише због тога што су одговорни, вриједни и васпитани.
– Нека чувају сада оно што имају, а ја ћу се у пензији посветити унучадима и савијати породично гнијездо. Слога у породици је важна за успјех у послу и животу – истиче мајка Љиљана.
За допринос у развоју прехрамбене индустрије, предузеће “Грабовац-Пекара Сунце” је прије неколико година награђено Захвалницом општине Србац на обиљежавању Дана општине.

Извор: Општина Србац