Шамац: Обнавља се корпарска производња

На подручју Шамца, према процјени општинске Службе за локални економски развој, на 30 хектара засађена је врбова шиба, а корпарском производњом бави се око 150 лица.
Иво Блажановић из општинске Службе за локални економски развој рекао је да Шамац има велики потенцијал за ову производњу, која се почела обнављати, те подсјетио да су до протеклог рата на подручју ове локалне заједнице биле плантаже од укупно 200 хектара корпарске врбе.
– Кроз два пројекта која су развијана преко општине засађено је 10 хектара нових плантажа врбове шибе. Процјена је да укупно 30 хектара постоји на овом подручју, а појавили су се инвеститори који су чули да се производња поново буди. Инвеститори из средње Босне засадили су једну плантажу у рејону села Гребнице – каже Блажановић. Он је навео да програм развоја корпарске производње Међународног фонда за пољопривредни развој (IFAD) подразумијева да се кроз удружења финансирају одређени пројекти, првенствено опремање машинама и помоћним уређајима који се користе у индустрији.
– Пројекат је у припреми, а очекује се да ће ускоро почети његова реализација. Предвиђено је да се кроз удружење појединачно највише пласира 45.000 КМ за поједине пројекте. У општини Шамац предвиђено је да се врши опремање корпара које дјелују кроз удружење – истиче Блажановић.
Према његовим ријечима, пољопривредну задругу „Посавина“ Обудовац требало би опремити гуљачима шибе и котлом за кување шибе.
– Замишљено је да би једну трећину средстава дао IFAD фонд, једну општина, једну удружење, а предвиђена је могућност да се за произвођаче корпарске врбе дају повољни кредити микрокредитних организација – каже Блажановић.
Он је истакао да општина има велики потенцијал у овој области производње.
– Било би добро ако би се ово могло брендирати, да буде заштићени производ овог краја – рекао је Блажановић и додао да се ради на томе.

Извор: Општина Шамац