Петрово: Припремни радови на изградњи “MХЕ Спреча”

На ријеци Спречи, око 1000 метара узводно од моста на путу Петрово – Ораховица, до краја новембра наредне године, биће изграђена мини хидроелектрана “МХЕ Спреча”. Ово је речено на данашњем састанку начелника општине Петрово и представника привредног друштва “ЕЕХ Хидроенергија” д.о.о. Грачаница.
– Активности на изградњи мини хидроелектране започели смо прије шест година и након бројних процедура у новембру ове године добили смо Рјешење о одобрењу за градњу. Тиме су се стекли услови за извођење грађевинских радова, а на терену је већ почело исколчење ријеке Спрече, од стране ангажоване фирме “Геоконика” д.о.о. Добој – истакао је директор “ЕЕХ Хидроенергија” Един Османовић.
Према његовим ријечима у наредном периоду слиједе радови на чишћењу и уређењу ријечног корита у дужини од око 2500 метара, а потом и изградња објекта мини хидроелектране. Такође, на обје обале ријеке узводно од поменутог моста, биће направљени приступни путеви, радиће се “затезање” обала а један дио биће учвршћен и каменом подзидом.
– Све што будемо радили на уређењу десне радићемо и на лијевој обали ријеке, осим у дијелу ушћа Јадрине у Спречу, гдје је минско поље. Међутим, чим се наведени локалитет очисти од мина накнадно ћемо извршити и уређење тог дијела. Такође, спремни смо да учествујемо у финансирању санације моста на ријеци Спречи, у износу од 50% неопходних средстава, што према предрачунској вриједности радова износи око 50.000 марака – нагласио је Османовић.
Начелник општине Петрово Озрен Петковић истакао је да ће ова општина, као и општина Грачаница, од овог пројекта имати вишеструку корист.
– Ријечно корито ће бити очишћено и уређено у дужини од 2,5 километра, што ће спријечити плављење околног земљишта. Умјесто садашњих зараслих и запуштених обала имаћемо уређене обале а поврх свега буџет општине ће имати редован годишњи приход на име концесионе накнаде – истакао је Петковић.
У процедуру добијања неопходних рјешења и дозвола за градњу мини хидроелектране биле су укључене надлежне институције и Републике Српске и Федерације БиХ као и општине Петрово и Грачаница.

Извор: Општина Петрово