Сарајево: Планирају обуку 1000 конобара и кувара

У БиХ и регији све већа је потражња за куварима и конобарима, а то су и нека од најтраженијих занимања на тржишту рада. Међутим, у пракси се догађа да компаније када распишу позиве за ова занимања не могу наћи раднике.
Драгана Шобот из Привредне коморе РС, каже да статистика даје једну слику стања на тржишту рада, док су искуства компанија сасвим другачија.
– Тако када гледамо заводе за запошљавање имамо незапосленог кадра, али када разговарамо с хотелијерима видимо да постоје отворена радна мјеста за конобаре, али нико се на њих не јавља. Једноставно кадра нема казала је Шобот на јучерашњој конференцији о развоју туризма у БиХ и потребама на кадром у сектору угоститељства одржаној у Сарајеву.
Додала је да је очито да проблем постоји те да се осим овога хотелијери жале на недовољну практичну наставу у склопу школског програма.
Могућност едукације која ће одговарати потребама на тржишту рада препознали су и центри за неформалну едукацију.
Један од њих је центар за едукације у туризму и угоститељству „ГастроИД“ који је главни носилац ланца вриједности у сектору угоститељства и хотелијерству подржаног кроз пројект „Прилика Плус“ који проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, а подржава Швајцарске агенције за развој.
Према ријечима Елвира Тохоља, власника ГастроИД центра за едукације у туризму и угоститељству и компаније ТоФи, прије седам дана су потписали су уговор за другу фазу пројекта едукације кухара и конобара.
У овој фази је, истиче Тохољ, планирано да раде са осам средњих школа у БиХ. Сваку школу ће пратити партнери, односно угоститељи, који ће примати те ученике на праксу и који ће у вансезонском времену бити у могућности радити неформалну едукацију особља, прије свега конобара и кухара.
– Поносни смо што смо, поред дрвног и металног сектора, први који смо потписали уговор за другу фазу. Овим пројектом ћемо оспособити капацитете кроз које ћемо за годину дана моћи едуковати од 700 до 1000 нових кухара и конобара казао је он.
Додао је да су одобрени порачуни и за опрему средњим школама за побољшање програма за ова занимања. Сматра да ће то бити добра платформа за ученике средњих школа те да ће се залагати да им пракса буде плаћена како би их мотивисали за одабир овог занимања.
Марија Кнежевић, деканеса Факултета за туризам и хотелијерство у Бањој Луци, који се такођер бави оспособљавањем кадра у овој области, наводи, такође, да постоји велика потражња за овим кадром те да ће он с растом туризма бити још израженији.
– Наши студенти раде већ од друге године и тамо гдје буду на пракси ту и остану. Запошљивост ових кадрова је изузетно велика – истакла је она на данашњој конференцији у Сарајеву.

Извор: Привредна комора РС