Требиње: Послодавци понудили више од 300 радних мјеста

На регионалном Сајму запошљавања, који је прошлог етак одржан у Требињу, 23 послодаваца са подручја ове локалне заједнице и источне Херцеговине, као и хотелијери из Херцег Новог и Kотора исказали потребу за запошљавање 315 радника.
На Сајму су учествовале углавном приватне фирме из области услужних и производних дјелатности. Радна мјеста понудили су Свислајон Индустрија алата Требиње, Хотел Нар, Хотел Леотар, Херц градња из Билеће, меснице Тарана, Образовни центар Церовац, Фриком и други. Тражили су се грађевински, машински и електроинжењери, грађевински радници, пекари, конобари, зидари, собарице, али и професори језика, економисти и пољопривредни радници. Kако је истакао Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске, од прошле године на нивоу Филијале Требиње, која обухвата 9 источнохерцеговачких општина посао је нашло око 600 радника.
– На сајму су присутни послодавци из Требиња, Билеће и Љубиња, док није било захтјева из Невесиња и Гацка. Из Црне Горе имамо понуду два угоститељска сервиса, који су исказали потребу за око четрдесетак, већином сезонских радника – рекао је Вујичић.
– Овакав сајам запошљавања много ће значити за Град Требиње и регију и даје нам наду да ће се многима без посла „посрећити“ да нађу свог послодавца – рекао је Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Града Требиња.
– Град Требиње даје пуну подршку реализацији пројеката који подстичу запошљавање и примењује подстицајне мјере. Циљ је да се подстакну и мотивишу послодавци да отварају нова радна мјеста чиме и Град даје допринос смањењу незапослености – истакао је Ћурић.
Свислајон Индустрија алата Требиње на Сајму запошљавања је понудила 26 радних мјеста, од чега 8 високообразованих – машинских, електро и инжењера металургије и једног правника. Алатници је потребно и 18 прозводних радника машинске струке – брусача, глодача, стругара.
– Адекватних кадрова тренутно не можемо да ангажујемо са евиденције Завода, тако да покушавамо да преквалификацијом запослимо стручњаке и других профила и образовања – истиче Бранка Ратковић, директор Свислајон Индустрије алата.
– Тражимо раднике са искуством, који би одмах почели са радом, јер нам се ближи туристичка сезона – истиче Светлана Хербез, директор хотела Леотар.
У А.Д. Попово Поље Требиње траже 30 пољопривредних радника, али и инжењера пољопривреде. Стеван Миловић, директор овог привредног друштва истиче да на берзи рада има заинтересованих и квалитетних радника за посао у пољопривреди.
Јелена Носовић из Требиња, која је већ три године без посла, на Сајму запошљавања аплицирала је за посао.
– До сада сам радила у услужним дјелатностима и пекари. Надам се да да ће ми се данас „посрећити“ и добити посао за који сам аплицирала – каже она.
У Требињу 2.990 особа активно тражи посао.
Укупна понуда активне радне снаге на евиденцији регионалне филијале – која обухвата седам херцеговачких општина, те Фочу и Калиновик – броји 12.719 незапослених лица, што је за 3,7 % мање него у прошлој години.
На евиденцији Бироа Требиње је 2.990 особа које активно траже посао и тај број приближан је прошлогодишњем.

Извор: Град Требиње