Приједор: Отворен Центар за подршку компанијама у дрвопрерађивачком сектору

Резултати пројекта пројекта „REPRO“, финансираног од стране Европске уније и владе СР Њемачке, који има за циљ јачање конкурентности дрвопрерађивачког сектора на подручју Приједора кроз иновативне приступе и унапређивање пословне сарадње и умрежавања представљени су 15. децембра у Приједору. Овом приликом, службено је отворен „Центар за подршку компанијама у дрвопрерађивачком сектору – Ресурсни центар” који има за циљ да премости постојеćи јаз између активности и настојања да се створе услови за раст и развој дрвопрераде и производње намештаја.

Центар обухвата двије функционалне цјелине. Прва цјелина обухвата административно-оперативни дио који се налази у просторијама Агенције „ПРЕДА-ПД“, а друга цјелина се односи на оснивање „Центра за брзе интервенције у привреди“, а налази се у локалном предузеćу за прераду дрвета “Гаврановиć” д.о.о. за чије функционисање је кроз пројекат набављена CNC машина за бушење плочастих материјала.

Александар Дрљача, в.д. директора Агенције ПРЕДА-ПД истакао је да је пројектом „REPRO“ настављена подршка дрвопрерађивачком сектору који у свим битним показатељима показује значајан допринос резултатима приједорске привреде. Такођер је истакао, да присуство и перспективе ове привредне гране почивају на локалној расположивости сировинске основе, доброј саобраћајној, енергетској и другој инфраструктури, дугој традицији и квалификованој радној снази ,те повољном положају о односу на тржишта са значајнијом апсорпцијском моћи.

Током пројекта је креирана Дигитална платформа (www.pd-drvo.com) која омогућује 5 услуга за локалне и регионалне дрвопрерађиваче:

-Промоцију и представљање чланова Кластера и привредних субјеката,

-Обуке за занимања из области дрвопрераде,

-Базу стручњака, сарадника и других организација за подршку пословању,

-Базу анализа, информација и публикација релевантних за сектор дрвопрераде,

Базу законске регулативе, актуелна обавјештења као што су нпр. трошкови од интереса за производњу и продају, услови транспорта, застоји на појединим граничним прелазима, COVID-19 услови за прелазак границе итд.

Поред тога, платформа има дио са новостима у вези са актуелним захтјевима за посао и обуку, те о актуелним јавним позивима на које предузећа из сектора дрвопрераде могу аплицирати.

Саша Каралић, пројект менаџер Агенције ПРЕДА-ПД је истакао да се пројекат „REPRO“ фокусирао на стварању услова за развој дрвопрераде и развој сервиса за подршку привредним субјектима. Акценат је стављен на пружању информација од интереса за привредне субјекте, те пружање техничке подршке у припреми пројектних приједлога, анализи тржишта и конкуренције, пословном повезивању, промоцији путем дигиталне платформе, каталога и изложеног простора, те јачању људских ресурса кроз организацију специјалистичких тренинга и обука. У наредном периоду планирана је реализација још двије специјалистичке обуке из области ПР-а и дигиталног маркетинга, те је планиран развој концепта/модула за валидацију радника као методологије за повећање мотивације запослених и сходно томе, повећање продуктивности радника, односно уношење иновација у концепт пословања са фокусом на изградњу специфичних, поузданих веза између послодаваца и радника. Као одговор на ситуацију изазвану COVID-19, пројекат је такође дао свој допринос кроз набавку и дистрибуцију заштитне опреме за 18 привредних сбујеката, што је омогуćило безбједније обављање радних обавеза током пандемије корона вируса.

Пројекат „REPRO“ траје 18 мјесеци, а укупна вриједност пројекта је БАМ 374.380 од чега ЕУ суфинансира БАМ 299.035 кроз EU4Bussines пројекат. Водећи партнер на пројекту је Агенција за економски развој града Приједора „ПРЕДА-ПД“, а остали партнери су Кластер „ДРВО-ПД“ Приједор и предузеће „Гаврановић“ д.о.о. Приједор.

EU4Business је пројекат Европске уније, који с циљем јачања економије БиХ подстиче развој циљаних сектора. Пројекат је вриједан 16,1 милиона еура, а заједнички га финансирају Европска унија (15 милиона еура) и Савезна Република Њемачка (1,1 милиона еура). Заједно га проводе GIZ, ILO i UNDP, од априла 2018. године до марта 2022. године. EU4Business је дио Програма локалне самоуправе и економског развоја у БиХ који подржава Влада СР Њемачке. За више информација, посјетите www.eu4business.ba.

извор: ПРЕДА-ПД