Објављен јавни позив за пријаву интереса за пројекте из области металског, машинског и дрвног сектора

У оквиру заједничког пројекта Европске уније и Владе Савезне Републике Њемачке – EU4BusinessRecovery – За помоћ подузетницима у борби против посљедица изазваних COVID-19 пандемијом, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH је објавио јавни позив за пријаву интереса у области металског, машинског и дрвног сектора.

У оквиру Позива, компаније ће бити подржане у изради планова за континуитет пословања. Након израде планова, бесповратна средства у укупном износу од 2.25 милиона еура ће бити понуђена одабраним корисницима за имплементацију мјера идентификованих у плановима за континуитет пословања.

Висина могућих одобрених средстава по индивидуалној компанији је до 48.000 еура, а бесповратна средства ће се моћи користити на активности попут примјене индустријских стандарда, примјене врхунских енергетски ефикасних машина, стратегије двоструког или више извора у куповини, развоја стратегије уласка на тржиште, иновације дигиталног маркетинга итд.

Прерађивачка индустрија тешко је погођена пандемијом COVID-19. Ланци снадбијевања су поремећени, предузећа раде смањеним капацитетом и велики број радних мјеста је у опасности. С друге стране, купци на кључним тржиштима почели су реорганизирати своје пословне моделе и тражити добављаче ближе својим локацијама, што представља велики потенцијал.

Из тог разлога, Европска Унија и влада Савезне Републике Њемачке помоћи ће малим и средњим предузећима у металопрерађивачкој и дрвопрерађивачкој индустрији да обнове ланце снабдијевања, повећају приступ главним тржиштима и развију одрживе пословне моделе.

Пријаве је могуће поднијети онлајн, путем апликацијског портала доступног на линку: eu4business.core-enigma.com

Рок за подношење пријава и достављања пратеће документације је 31. јануар 2022. године до 16:00 сати.

За више информација, молимо контактирајте: eu4business@giz.de

Пројекат EU4BusinessRecovery подржава микро, мала и средња предузећа у Босни и Херцеговини да наставе са пословањем и очувањем радних мјеста, а посебно ће подржати подузетнице, младе и друге рањиве скупине у оснивању властитих бизниса и у превладавању негативног учинка пандемије COVID-19 стварањем отпорнијег пословног окружења. Укупна вриједност пројекта износи 13,7 милиона еура, а заједнички га финансирају Европска унија (13 милиона еура) и Влада Савезне Републике Њемачке (0,7 милион еура). EU4BusinessRecovery заједно проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП, од 2021. године до 2023. године.