Приједор: Пословни скуп дијаспоре

У Камичанима код Приједора данас је отворен Први пословни скуп козарачке дијаспоре чији је циљ да се људима поријеклом из овог краја који живе у иностранству покуша приказати да се у БиХ може успјешно улагати.
Предсједник Бизнис центра Козарац Јусуф Арифагић рекао је да је крајње вријеме за стимулисање дијаспоре за инвестирање и пословну сарадњу домаћих и компанија чији су власници или у којима раде чланови заједнице дијаспоре БиХ.
– Препреке које имамо углавном су административне и у оквиру овог бизнис центра желимо да свима будемо логистика и да ти проблеми у вези са правном сигурношћу улагања буду што брже превазиђени – истакао је Арифагић, отварајући скуп у Етно-селу “БК Оаза”.
Он је навео да ће акценат овог окупљања потенцијалних улагача бити на представљању инвестиционе понуде града Приједора, концепту рада Бизнис центра Козарац, подршци донаторске заједнице при инволвирању дијаспоре у економски развој БиХ, те примјерима добре праксе већ реализованих инвестиција из дијаспоре на подручју Приједора.
Начелник градског Одјељења за привреду и пољопривреду Раде Росић рекао је да Приједор има велику дијаспору, чије је укључивање у економски развој града значајно.
– Тај капацитет је препознат и интегралном стратегијом економског развоја која се спроводи кроз више десетина пројеката ради повезивања пословних партнера из иностранства на локалном нивоу – навео је Росић.
Он је истакао да у Приједору постоје примјери добре праксе и десетак великих инвеститора који већ дуже раде и позитивно послују.
Шеф Мисије УСАИД у БиХ Патрик Дафи рекао је да БиХ има доста потенцијала, те да су потребне инвестиције да би се они покренули у правим рукама.
Он је нагласио да је данашњи скуп подршка мобилизацији ресурса БиХ у функцији инвестирања дијаспоре у родни крај.
– Податак да сваки долар који је директно из страних инвестиција ушао у БиХ прати седам долара који су дошли из дијаспоре представља огроман потенцијал који треба искористити. Бизнис центар је доказ да су га основали људи који су успјели у бизнису. Они су примјер инвеститора који су се вратили и научили како да воде посао и шта је све потребно да се буде успјешан у БиХ – нагласио је Дафи.
Конференцију је организовао Бизнис центар Козарац у сарадњи са Групацијом “Наша перспектива” и градом Приједором.
Скуп је подржан у оквиру пројекта “Укључивање бх. дијаспоре у економски развој”, који финансира УСАИД, те пројекта “Уврштавање концепта миграција и развоја у релевантне политике, планове и активности у БиХ: Дијаспора за развој”, који је заједничка иницијатива Министарства људских права и избјеглица, Амбасаде Швајцарске, УНДП-а и Међународне организације за миграције.

Извор: Град Приједор