Приједор: Проширити сарадњу Српске и Србије у области дрвопрерађивачке индустрије

Генерални конзул Србије Владимир Николић рекао је данас да је пожељно проширење сарадње са Републиком Српском у области дрвопрерађивачке индустрије с обзиром да Србија има уговоре о слободној трговини са Русијом, Бјелорусијом и Казахстаном и да постоји могућност извоза производа од дрвета без плаћања дажбина и царина. Николић је након састанка са приједорским привредницима и градоначелником Приједора Миленком Ђаковићем оцијенио да је то озбиљна шанса за успјешну сарадњу. Он ја навео је циљ његове данашње посјете Приједору био разматрање могућности будуће сарадње приједорске регије и Србије.
– Основне теме данашњег сусрета са привредницима биле су дрвопрерађивачки потенцијали ове регије и Републике Српске у цјелини, затим прехрамбена индустрија и туризам – рекао је Николић.
Ђаковић је оцијенио да је овај састанак био добра прилика да се привредници из приједорске регије из прве руке упознају о могућностима пласмана својих производа на тржиште Србије, али и преко те државе на друга тржишта.
– Уз дрвопрераду, која нуди и монтажне дрвене куће, има простора за сарадњу у прехрамбеној и металопрерађивачкој индустрији – нагласио је Ђаковић.
Представник Кластера Дрво-ПД Приједор Ратко Мацановић каже да дрвопрерађивачи приједорске регије и Републике Српске годинама биљеже суфицит у спољнотрговинској размјени, али да је свака могућност повећања извоза добродошла. Посјету генералног конзула Србије Приједору организовала је приједорска канцеларија Подручне привредне коморе Бањалука.
Извор: СРНА