Прњавор: Мљекари траже повећање откупне цијене

Eu Mljeko

Удружење пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске тражиће од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске повећање откупне цијене млијека за 0,10 КМ.

Приједлог је да мљекарима додатних 0,05 КМ по литру исплати мљекара из Козарске Дубице са којом сарађује већина произвођача у западном дијелу Републике Српске, а 0,05 КМ ресорно министарство, саопштено је из удружења након састанка у Прњавору.

Мљекар Љубан Балтић из Приједора, који у има фарму са 40 музних грла и још толико јуница и телади и тренутну дневну производњу млијека око 500 литара, рекао је новинарима да су мљекари незадовољни тренутном откупном цијеном.

“Тражили смо повећање цијене откупа за 0,10 КМ, а дубичка Мљекара нам је понудила цијену већу за 0,02 КМ по литру, што је за нас неприхватљиво” , рекао је он.

И Горан Ерцег из Градишке на чијој је фарми дневна производња такође око 500 литара дневно каже да се не слаже са понудом Мљекаре из Козарске Дубице о повећању откупне цијене за 0,02 КМ.

“Ми смо прије неколико дана ишли у Дубицу на разговоре, они су понудили 0,02 КМ, а ми са тим нисмо сагласни. Мислимо да би требали прихватити наш захтјев за 0,05 КМ“, каже Ерцег.

Он је истакао да би уколико не буде прихваћен приједлог Удружења дубичка мљекара могла остати без произвођача млијека.

“Неки људи су се већ опредијелили за другу мљекару, а то није добро за Републику Српску, за наше фармере“, каже Ерцег.

Извор: Сapital.ba