Рогатица: Кромпир као бренд регије

Представници институција и заједница Сарајевско-романијске регије раде на изради плана како би пољопривредним производима унаприједили туристичку понуду овог краја. Раме уз раме, уз романијски скоруп кајмак требао би стати препознатљиви рогатички кромпир.

Стручњаци из Ресора за пружање услуга у пољопривреди ПЈ Соколац и Туристичке организације Града Источно Сарајево сагласни су како је неопходно да се институционално потиче интензивније повезивање пољопривреде и туризма у оквиру реализације концепта интегралног одрживог развоја.

Велики потенцијал

Према ријечима менаџерице Пољопривредног кластера Сарајево-Романија-Подриње СРП, Жељке Пејовић, ради се на географској заштити рогатичког кромпира. У изради је произвођачка спецификација, која би требала бити завршена у првој половни ове године.

– Рогатички кромпир је потенцијал Сарајевско-романијске регије имамо и количине и квалитет то је микроподручје које је специфично и погодно за узгој те културе – каже Пејовић.
Регија располаже значајним ресурсима и има много тога за понудити. Неопходно је анимирати произвођаче да унапријед производе, јер већи број њих још није спреман за шире тржиште.
– Немају декларације, продају своје производе који су изузетно квалитетни на кућном прагу. Радимо с њима да их што више подржимо и усмјеримо што се тиче значаја давања додатне вриједности, то јест финализирања производа како би се појавио на тржишту – додаје.

Позитиван примјер

Као позитиван примјер могао би послужити Јахорински чај, који је доведен до краја када је ријеч о изласку на тржиште. Има јединствено паковање, те се очекује да ће врло брзо постати бренд.
– С обзиром на то да се на тржиште појавио у јеку зимске сезоне, он је већ препознат и налази се у радњама и сувенирницама. То је једна позитивна прича, пут није био нимало лак, али тај примјер треба слиједити ин а другим производима овдје како би добили прилику на ширем тржишту – истиче Пејовић.
Фокус у овој години је да се пољопривредни производи што више уврсте у туристичку гастро понуду. Попут романијског скоруп кајмака који је заштићени производ ове регије.
– Он је у само неколико година постао бренд, а ми смо постали препознатљиви по њему за туристе, ја се надам да ћемо наставити ту праксу и са кромпиром, препознавати потенцијале и давати им додатну вриједност – наводи менаџерица Кластера СРП.
Према њеним ријечима, од осталих активности, интензивно се ради на припремама за промоцију кроз сајмове и фестивале, јер је најбитније осигурати сигуран пласман на тржиште.

Извор: ba.ekapija.com