Шамац: Одобрена прва фаза “IFAD” програма

Међународни фонд за развој пољопривреде “IFAD” одобрио је прву фазу програма који се односи на побољшање стања сеоске инфраструктуре на подручју општине Шамац, вриједности 200.000 КМ, уз учешће Владе Републике Српске и локалне заједнице у Шамцу, рекао је представник Службе локалног економског развоја општине Шамац Светозар Евђић.
Евђић је јуче, са координатором при Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске за координацију пројектима на IFAD програму, упознао представнике пољопривредних удружења и задруга о отпочињању реализације IFAD програма на шамачком подручју, који ће трајати четири године, а биће реализован у три фазе.
– Прва фаза је подршка сеоској инфраструктури у вриједности до 200.000 КМ, уз 20 одсто учешћа општине. Данас достављамо два пројекта, у току је израда пројектне документацијe – рекао је Евђић.
Ријеч је о пројекту асфалтирања пута Браница два – Пелагићево, који је међу најфреквентнијим на подручју ове регије, те изради артершког бунара у насељу Ново село два – избјегличком насељу које има проблем са снабдијевањем питком водом. Евђић напомиње да је друга фаза подршка удружењима у износу до 45.000 КМ по принципу да по трећину средстава обезбјеђују удружење, општина и грант IFAD програма.
– Трећа фаза је подршка кроз микрокредитне организације. Та фаза тек долази, иде брзо и средства су намијењена за одређење секторе производње у корпарству, пчеларству, производњи млијека, а у питању су класични кредити по повољним условима – наглашава Евђић.
IFAD програм на подручју општине Шамац се проводи у оквиру подршке у пољопривреди неразвијеним и изразито неразвијеним општинама.

Извор: СРНА