Сарајево: Подршка произвођачима соје

У оквиру пројекта „Локални интегрисани развој“ (ЛИР), испоручено је сјеме соје за 145  произвођача соје из 5 општина и градова у Босни и Херцеговини (БиХ) – Бијељина, Домаљевац-Шамац, Оџак, Орашје и Шамац – који ће током овогодишње пољопривреде сезоне подићи засаде соје на површини од 660 хектара.
Подршка у производњи соје представља једну од активности ЛИР пројекта, која има за циљ да се развије ланац вриједности производње соје, те успостави и ојача економски одржива, те еколошки и социјално прихватљива, производња генетски немодификоване соје. Производња генетски немодификоване соје има значајан потенцијал у БиХ, и представља одличну прилику за домаће произвођаче да диверзификују своју производњу. Поред овога, повећање производних површина под сојом у Босни и Херцеговини имаће директан утицај на смањење увоза, док ће се кроз домаће прерађиваче соје, повећати извоз јестивог уља у земље региона и ЕУ.
У оквиру ЛИР пројекта одабраним корисницима биће пружена техничка подршка, као и могућност да се комерцијално увежу са фирмама откупљивачима и потпишу кооперантске уговоре, те тако обезбиједе сигуран пласман својих производа познатом купцу и успоставе дугорочну сарадњу.
Пројекат ЛИР је трогодишња иницијатива (2016-2018.), коју примарно финансира Европска унија (ЕУ), а проводи Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП БиХ), у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, Министарством развоја, подузетништва и обрта Федерације Босне и Херцеговине, Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске и два ентитетска савеза општина и градова. Пројекат се проводи у 21 партнерској јединици локалне самоуправе у БиХ: Бања Лука, Бијељина, Челинац, Добој, Фоча, Горажде, Градишка, Коњиц, Маглај, Модрича, Мостар, Нови Град, Оџак, Орашје, Приједор, Сребреник, Шамац, Тузла, Вареш, Жепче и Живинице.
Циљ ЛИР пројекта је подизање животног стандарда и повећање социјалне кохезије у БиХ путем инклузивног одрживог социоекономског развоја. У оквиру компоненте за економски опоравак, ЛИР пројекат ће директно подржати приватни сектор те потенцијалне инвеститоре како би се повећала цјелокупна економска активност у локалним заједницама, осигурао економски раст кроз продуктивније ланце вриједности, те створила нова радна мјеста и приходи. Такође, пројектом се  предвиђа помоћ и за дугорочно незапослене и социјално искључене категорија становништва, а посебно повратнике, интерно расељене и дуготрајно незапослене особе.

Извор: УНДП