Сарајево: Пољопривредницима 1.6 милиона КМ бесповратних средстава

У Сарајеву је јуче одржана свечаност додјеле бесповратних 1,6 милиона КМ за 10 одабраних пољопривредних газдинстава из Бијељине, Градачца, Хан Пијеска, Козарске Дубице, Ливна, Оџака, Пелагићева, Приједора, Прњавора и Шамца.
Савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Гордана Роквић истакла је да пројекат “ЕУ фор бизнис” има двостурки значај.
“Прво, то је нови извор финансирања за произвођаче из Републике Српске, којима је, осим подршке домаћих институција, потребна и помоћ предприступних фондова ЕУ, а дуга предност односи се на чињеницу да су надлежне институције и органи Српске били укључени и у дизајнирање овог пројекта, а биће укључени и у контролу његове реализације”, рекла је она новинарима.
Она је појаснила да је ријеч о првим бесповратним средствима претприступних фондова из ЕУ у оквиру пројекта “ЕУ фор бизнис” која се додјељују директно пољопривредницима из Српске и БиХ.
Према њеним ријечима, овакви пројекти доприносе и јачању улоге домаћих институција на плану преузимање иницијативе за будуће пројекте унапређења пољопривредне производње.
Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк је изразио задовољство церемонијом и најавио нови јавни позив из ЕУ од 2,6 милиона КМ за подршку улагањима у прераду и маркетинг за пројекте везане за подсектор поврћа, воћа, грожђа, маслина, млијека и млијечних производа.
“Пољопривреда је од једна од најзначајнијих привредних сектора, који је у посљедње вријеме био занемарен у БиХ, али усвајањем стратегија руралног развоја отворила се могућност да БиХ од ЕУ добије око 30 милиона КМ за развој аграра”, рекао је Вигемарк.
Према његовим ријечима, циљ овог пројекта је охрабривање и оснажење малих пољопривредних произвођача, као и усклађивање са ЕУ агро-стандардима.
Он је прецизирао да ће поменута средства дијелом бити усмјерена у област фитосанитарне инспекције, док већи преостали дио иде као директна подршка пољопривредницима у БиХ, односно аграрном бизнису, а све на бази
партнерства БиХ и ЕУ.
Помоћник министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Душан Нешковић рекао је да се путем овог пројекта јасно види реализација директне помоћи пољопривреди БиХ на терену, из предприступних фондова ЕУ.
Он је констатовао да реализација овог пројекта иде посредством УНДП-а, мада би, како је рекао, то требало да одавно раде домаће институције.
Вршилац дужности резидентног представника УНДП-а у БиХ Сукроб Кошмухамедов поновио је да је пољопривреда важан сектор у економији БиХ, прецизирајући да је учешће пољопривреде у извозу из БиХ у ЕУ око 35 одсто.
Он је навео да овај и слични будући пројекти сигурно воде ка унапређењу пољопривреде и бољој продуктивности аграрне производње.
Према његовим ријечима, аграр БиХ мора бити спреман да се укључи у процесе нових и савремених технолошких иновација.
Савјетник у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ Ервин Бибановић захвалио је ЕУ на овој значајној донацији за БиХ и њене ентитете.
Корисници средстава из овог пројекта извршни директор “Агро Машић” из Градачца Дарко Тост и власник фарме “Шкундрић” Милан Шкундрић из Приједора, захвалили су у своје и у име својих колега на указаном повјерењу и подршци.
Обојица се баве производњом крављег млијека.
Бесповратна средства данас су додијељена и Слободану Ђурићу – “Агро Стеф” са Хан Пијеска, Драгану Живановићу -” Агро Живановић” из Бијељине, Предрагу Андрићу – “Андрић-фарм” из Пелагићева, Здравку Павловићу – “Браћа Павловић” из Шамца, Милораду Арсенићу – “Фарма Арсенић” из Козарске Дубице, Велиславу Живанићу – “Бројлер продукт” из Прњавора, Мати Омазићу – “Фарма Подхум” из Ливна и Санелу Омићевићу из Оџака.
Извор: СРНА